Af Ritzau - 13/12-16 15:20; Opdateret: 13/12-16 16:04

Løkke vil presse på for indekseret børnecheck i EULøkke vil presse på for indekseret børnecheck i EU

Opbakningen til EU vil smuldre, hvis der ikke er rimelighed i udbetalingen af velfærdsydelser, siger Løkke.

storybild

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ærgrer sig over, at en indeksering af børnechecken ikke er en del af EU-Kommissionens nye pakke om velfærdsydelser til EU-borgere. Han vil forsøge at presse det igennem. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

EU-Kommissionen spiller tirsdag eftermiddag ud med et nyt forslag om velfærdsydelser til EU-borgere.

Flere medier kan på forhånd berette, at kommissionen lægger op til, at man eksempelvis skal have arbejdet i Danmark i tre måneder for at have optjent retten til dagpenge.

Det er med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) ord "rigtig, rigtig positivt". Til gengæld ærgrer han sig over, at en såkaldt indeksering af børnechecken ikke ser ud til at være en del af kommissionens udspil.

- Det må vi så prøve at se, om vi kan få kæmpet ind i den videre politiske proces, siger statsministeren.

Han henviser til, at de øvrige EU-lande har nikket til en indekseret børnecheck før. Det var en del af den aftale, Storbritannien og EU indgik op til briternes folkeafstemning om EU-medlemskabet.

Briterne stemte sig som bekendt ud af unionen. Dermed bortfaldt aftalen også.

- Vi var enige om at indeksere børnechecken, fordi der var et ønske om at bygge en platform op, så Cameron (tidligere britisk premierminister, red.) kunne vinde folkeafstemningen, siger Løkke.

- Så de (andre EU-lande, red.) har ment det en gang før. Så vi skal se, om vi kan få dem til at mene det en gang mere.

Statsministeren slår fast, at han er tilhænger af EU's indre marked, og at Danmark har brug for udenlandsk arbejdskraft.

Men den folkelige opbakning til EU risikerer at smuldre, hvis der ikke er rimelighed i udbetalingen af velfærdsydelser såsom børnechecken, lyder det fra Løkke.

Også LO advarer mod, at udenlandske lønmodtagere kan sende den danske børnecheck hjem til børnene i eksempelvis Østeuropa, hvor prisniveauet er væsentligt lavere end i Danmark.

Uden en indeksering, hvor børnechecken afstemmes prisniveauet, fungerer systemet som social dumping. Det siger LO-formand Lizette Risgaard i en pressemeddelelse:

- Meget høje børnepenge betyder jo, at den pågældende udenlandske lønmodtager har "råd til" at acceptere en lavere løn i Danmark, da vedkommende jo "kompenseres" med meget høje børnepenge.

EU-Kommissionen præsenterer sit udspil om velfærdsydelser tirsdag klokken 16.30.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mand faldet over bord: Kæmpe...
bt.dk
Godsejer stævner kommune for højt...
bt.dk
19-årige Daniel deltog i druk og...
bt.dk
Verdenskendt popstjerne deler frækt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx