Af - 11/08-14 20:33

Den er god nok: 'En gang utro - altid utro'Den er god nok: 'En gang utro - altid utro'

Udtrykket 'en gang utro - altid utro' er ikke bare en talemåde. Budskabet har faktisk hold i virkeligheden, viser ny forskning.

storybild

Hvis en person tidligere har været sin partner utro, er denne 3,5 gang så tilbøjelig til at gentage sin ugerning. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

Udtrykket ‘én gang utro - altid utro’ er ikke bare en gammel kliche om folk, der åbenbart aldrig lærer af deres fejl i partnerskaber.

Ny forskning indikerer således, at der rent faktisk er noget om snakken. På den årlige konvention for det amerikanske psykologi-forbund præsenterede Kayla Knopp fra University of Denver et studie, der viser, at folk, der er utro i ét forhold er hele tre en halv gang så tilbøjelige til at gøre det igen i deres næste forhold.

- Vi kan godt lide at tro på, at vi lærer fra vores erfaringer og vores fejltagelser, specielt når det kommer til kærlighed. Men som undersøgelsen viser, er det sandsynligvis ikke tilfældet, siger Kayla Knopp om studiet.

Så meget koster verdens dyreste skilsmisse
Så meget koster verdens dyreste skilsmisse

Studiet er baseret på undersøgelser af 484 ugifte personer i alderen 18-34. Parterapeut og direktør hos Parterapi.dk, Michael Rasmussen, kan sagtens nikke genkendende til konklusionen, og han vurderer, at tallene er direkte sammenlignelige med danske forhold.

- Citatet 'hvis du ikke kender din historie, så er du dømt til at gentage den' illustrerer hele denne undersøgelse. Der er ikke ret mange, der rent faktisk ved, hvad følelser er, fordi vi ikke har lært det. Derfor gentager man sin historie, forklarer han.

- Der findes så mange kvinder og mænd med offerroller, og det er der andre mænd og kvinder, der udnytter. Og så længe din selvtillid og selvaccept er lavere end normalt, så kan det udnyttes, supplerer han.

Kvinder har lettere ved at tale om utroskab end deres maveproblemer
Kvinder har lettere ved at tale om utroskab end deres maveproblemer

Michael Rasmussen understreger desuden, at det ene køn ikke er værre på dette punkt end det andet.

- Mænd og kvinder er lige gode om det. Overalt er det mænd, der jager, så overalt er der også kvinder, der bliver jaget. Det er så mest mændene, der tager initiativet, men kvinderne bukker under for opmærksomheden som surrogat for den kærlighed, der mangler i deres forhold, siger han.

- Hvis ikke vi får opfyldt vores ønsker og behov, så vil der opstå behov. Og så bliver græsset grønnere andre steder.

Og så er det, at utroskab finder sted, forklarer Michael Rasmussen. Og det er noget, der virkelig gør ondt.

- Den største lidelse, der findes, er at blive udsat for utroskab. Vi taler om en meget stor smerte. Når folk kommer i terapi, spørger jeg dem hvad de helst vil: skyde sig selv i lårene med en pistol eller opleve den smerte igen. Hver og en vælger pistolen.

Kone afslører utroskab med
Kone afslører utroskab med "venlig" annonce

Det amerikanske studie viser også, at personer, der har været involveret i forhold med fysisk og/eller psykisk aggressive partnere, er tre gange så tilbøjelige til at ende i et lignende forhold i fremtiden.

- Fordi mennesker ikke ved, hvad følelser er, så ved de ikke, hvad kærlighed er. Så længe folk ikke ved hvad kommunikation er, så bliver de aggressive, siger Michael Rasmussen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Åbenhjertig Hugo Helmig i Tyskland:...
bt.dk
Hobro-stjerne i hård kritik: Råddent...
bt.dk
FCK-angriber helt ude i kulden: Væk...
bt.dk
Tidligere pædagogmedhjælper og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx