Af - 27/05-14 15:03; Opdateret: 27/05-14 15:33

Facebook-had mod DF-vælgere får mand til at skrive opsangFacebook-had mod DF-vælgere får mand til at skrive opsang

En bølge af negative og hadske Facebook-opdateringer omkring fremgangen til Dansk Folkeparti ved Europa-Parlamentsvalget, fik en mand til at skrive en lang opsang, som deles i stor stil. Et godt eksempel på, at velargumenterede indlæg har et liv på de sociale medier, siger retoriker.

storybild

Dansk Folkepartis succes ved Europa-Parlaments-valget har fået debatten i gang på Facebook. (Billede: Polfoto/Jakob Jørgensen)

Dansk Folkeparti havde et forrygende Europa-Parlamentsvalg. Men Atle Thorbergs Facebook-venner var ikke begejstrede for partiets fremgang. Hans feed blev nemlig fyldt med det han kalder rasende, utrøstelige og uforstående opdateringer rettet mod Dansk Folkeparti-vælgere, der i opdateringerne blandt andet blev kaldt 'Hitlersvin'. Det fik ham til at skrive en lang opsang i et indlæg på Facebook.

‘Jeg er rystet over den tone, der ligger i nogle af de indlæg, jeg har læst i dag her på facen. Efter min bedste overbevisning er I ikke et hak bedre end Morten Messerschmidt selv. I er præcis lige så racistiske, fordomsfulde og intolerante som ham,’ skriver Atle Thorberg i indlægget.

Se hele indlægget nederst i denne artikel.

‘Udover at det er hykleri af værste skuffe, så kan I da være stensikre på en ting: I overbeviser ikke én eneste person der har stemt på DF om, at de skal komme over på jeres side, med den barnagtige og eklatant selvhøjtidelige retorik I kører frem med.’

Messerschmidt slår Nyrups vilde rekord
Messerschmidt slår Nyrups vilde rekord

De kommentarer, Atle Thorberg reagerer på, bruger en argumentation, der kaldes ‘reductio ad Hitlerum’ forklarer cand.mag. i retorik Agnete Christiansen fra Københavns Universitet. Det betyder kort sagt, at man forsøger at vinde en argumentation, ved at sammenligne noget med Hitler.

- For eksempel når man siger, at det at stemme på Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti er det samme som at stemme på Adolf Hitler.

- Den argumentation er uredelig, for Hitler har begået folkemord - det har Morten Messerschmidt ikke. Det flytter fokus væk fra det, der måske er mere interessant at tale om, siger Agnete Christiansen.

Valgskandale: Ja og nej-stemmer byttet rundt
Valgskandale: Ja og nej-stemmer byttet rundt

De sociale medier er designet til hurtige reaktioner, hvor der ikke er langt fra en tanke, til man skriver den og pludselig har publiceret den til en gruppe følgere eller venner, forklarer hun.

Der er flere sammenhængende argumenter og et provokerende element i Atle Thorbergs indlæg, der giver det de kvaliteter, der får folk til at dele det, bemærker Agnete Christiansen.

- På de sociale medier har man en unik mulighed for at komme til orde uden at skulle igennem en avisredaktør. Hvis folk har skrevet noget virkelig godt, som er velargumenteret, bruger interessant sprog og gode eksempler - så bliver det tit delt. Også af folk, som ikke umiddelbart kender en, siger hun.

OVERBLIK: Sådan stemte danskerne til valget
OVERBLIK: Sådan stemte danskerne til valget

Se opslaget fra Atle Thorberg her:


Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet hylder ærlig mand: 'Hvis...
bt.dk
Kongehuseksperter er ikke i tvivl:...
bt.dk
Brøndby-ejer scorer kassen efter...
bt.dk
Ny liste opfordrer til drab på danske...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx