Af Ritzau - 21/01-17 14:00

Nordens ældste folkevise åbner kulturhovedstadNordens ældste folkevise åbner kulturhovedstad

Den ældst kendte folkevise i Norden, "Drømte mig en drøm i nat", er blevet gentænkt og åbner kulturhovedstad.

storybild

Den aarhusianske komponist Jakob Buchanan (th.) står bag nyfortolkningen af den tusinde år gamle nordiske folkevise "Drømte mig en drøm i nat". Billedet stammer fra 2016, da Buchanan blev hædret med priserne "Årets Danske Jazzkomponist" og "Årets Danske Jazzudgivelse" ved Danish Music Award. (Billede: Scanpix/Torben Christensen)

Når Aarhus lørdag aften trækker i festtøjet og fejrer titlen som kulturhovedstad, så sker det til tonerne af den ældst kendte folkevise i Norden.

Det er den tusinde år gamle folkevise "Drømte mig en drømt i nat", som er blevet nyfortolket af den aarhusianske komponist og musiker Jakob Buchanan.

- Mit opdrag var at gentænke den gamle vise, siger Buchanan med henvisning til det overordnede tema for kulturbyen "Rethink".

Det er et stort kor med op mod 1000 medlemmer, der synger visen.

Ambitionen har været at give visen et moderne præg:

- Det kunne let ende med noget Disney-agtigt noget, som ikke afspejler den verden, jeg kender, når jeg færdes i Aarhus, siger Jakob Buchanan.

Derfor tog han til bydelen Rosenhøj i det sydlige Aarhus, hvor der bor mange beboere med en anden etnisk baggrund end dansk.

Her er der lavet lydoptagelser og videosekvenser af et udsnit af områdets unge, der siger ordene "Drømte mig en drøm i nat" - først på dansk og derefter på deres forældres modersmål.

Når mørket falder på, og åbningsceremonien går i gang, vil lyd og billeder blive afspillet fra store højttalere og vist på projektorer ved havnen.

Herefter istemmer det store kor fra trapperne ved biblioteket Dokk1 på havnefronten.

Selv om visen har fået ny musik og ny indledning, vil man stadig kunne genfinde elementerne fra den oprindelige folkevise.

- Den har stadig den nordiske tone, men har så fået en farve og nogle eksotiske krydderier, siger Jakob Buchanan.

Han mener, at han med sin nyfortolkning kan bidrage til, at også nydanske unge spiller en rolle ved den storstilede åbning.

- Min tilgang har været at give en stemme til de unge fra området. Det er en gruppe, vi ikke ser så tit i sådanne sammenhænge, siger Jakob Buchanan.

Åbningen af kulturhovedstaden begynder klokken 19, når et optog med 5000 personer bevæger sig fra Musikhuset mod havnen.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Wow: Her er Danmarks dyreste...
bt.dk
Syv-årig dreng faldt gennem isen: Nu...
bt.dk
Er du anspændt og stresset? Giv dig...
bt.dk
Vandt 15 millioner i Lotto: Nu har...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx