26/09-13 06:29

Samme uddannelse - men mænd får mestSamme uddannelse - men mænd får mest

Opdelingen mellem kvinde- og mandefag er stadig så stærk, og mænd får mest ud af deres mellemlange uddannelser

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

Mere uddannelse til kvinder løser ikke problemet med uligeløn, viser et nyt forskningsprojekt fra SFI, skriver Avisen.dk.

Sammenligner man udbyttet af mænds og kvinders uddannelse, får mændene stadig langt mere økonomi ud af en tur på skolebænken. Også når uddannelsen har samme længde.

- Når det kommer til uddannelse, har kvinderne overhalet mændene i dag, men kvindernes uddannelse betaler sig ikke i lige så høj grad som mændenes.

LÆS OGSÅ: Kvinder kan også få fædre-check

- Derfor har mere uddannelse til kvinder ikke løst problemet med uligeløn, siger seniorforsker Mona Larsen, der er medforfatter til rapporten fra SFI, til Avisen.dk.

Ifølge Mona Larsen punkterer rapporten myten om, at vejen til mere ligeløn mellem kønnene går gennem højere uddannelse for kvinder.

Fokus på at hæve kvinders uddannelsesniveau har nemlig ikke gjort op med den traditionelle opdeling i mande- og kvindefag.

Derfor er der stadig langt mindre pay-off ved at uddanne sig til eksempelvis sygeplejerske eller pædagog end ved at læse til produktionstekniker, konkluderer forskeren.

LÆS OGSÅ: Minister vil gøre forskel på drenge og piger i skolen

Tal fra både den offentlige og den private sektor viser, at mænd med en mellemlang uddannelse får 45 procent i lønstigning, mens kvinder må nøjes med 32 procent mere i løn.

Ser man udelukkende på den private sektor, får mændene hele 54 procent mere i løn efter deres uddannelse, mens kvinder forbliver på en lønstigning på 32 procent.

I LO erkender næstformand Lizette Risgaard, at fokus på kvinders uddannelse ikke har knækket uligelønnen.

- Den private sektor går glip af de gode kræfter blandt kvinder ved, at den gamle opdeling mellem mandejob og kvindejob består.

- Private virksomheder skal blive bedre til at rekruttere kvinder, men kvinderne skal selvfølgelig også blive bedre til at søge ind i mandefagene, siger hun.

Uligelønnen mellem mænd og kvinder er på cirka 17 procent.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Menneskejagt i gang - flere kvæstede...
bt.dk
Tragedie i nat: 53-årig mand dræbt...
bt.dk
IKEA tilbagekalder vare: Stop med at...
bt.dk
Sigtet for at overfalde Papes...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx