Af Ritzau - 21/10-16 02:32

Pind ønsker nye regler for tavshed i PET efter Scharf-sagPind ønsker nye regler for tavshed i PET efter Scharf-sag

PET's ansatte kan ikke pålægges at søge om godkendelse, før de udtaler sig offentligt, erkender tjenesten.

storybild

Tidligere PET-chef Jakob Scharf overtrådte sin tavshedspligt, mente PET. Nu erkender tjenesten dog, at den er gået for vidt ved at kræve, at alle medarbejdere skal bede om tilladelse, hvis de eksempelvis vil medvirke i en bog om PET. (Billede: Scanpix/Erik Refner)

Efter tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET) Jakob Scharf medvirkede som primær kilde i bogen "Syv år for PET", varsler justitsminister Søren Pind (V) nu stramninger for PET-ansattes tavshedspligt.

Det skriver Berlingske.

- Det er vist åbenbart, at vi kommer til at se på reglerne for tavshedspligt for personer, som håndterer meget fortrolige oplysninger, lyder det fra Søren Pind i en skriftlig kommentar til Berlingske.

- Jeg har derfor efter drøftelser med PET bedt mine embedsmænd om at overveje, hvordan en sådan skærpelse af den lovbestemte tavshedspligt kan udformes, oplyser Søren Pind.

PET erkender, at tjenesten er gået for vidt ved at kræve, at alle medarbejdere skal bede om tilladelse, hvis de eksempelvis vil medvirke i en bog om PET.

15. september skrev nuværende PET-chef Finn Borch Andersen et brev til Jakob Scharf.

Her mindede han Scharf om, at han med sin underskrift havde lovet at søge godkendelse hos PET, hvis han skulle udtale sig.

Men den erklæring binder ikke Scharf, erkender PET nu.

- Afsnittet om forudgående godkendelse er for vidtgående og kan altså ikke håndhæves efter sit indhold, skriver PET til Berlingske.

Medarbejdere i PET har som andre offentligt ansatte tavshedspligt. De må derfor ikke videregive hemmeligstemplede oplysninger.

Sagen om Jakob Scharfs medvirken i bogen tog en ny drejning, da Københavns Byret nedlagde fogedforbud mod "Syv år for PET" 7. oktober.

Det skete, efter at både Jakob Scharf og forlaget People's Press havde sagt nej til at udlevere bogen til PET.

Som bilag i byretten indgik den tavshedserklæring, der nu er erklæret for vidtgående, med Jakob Scharfs underskrift på.

To dage senere udgav Politiken bogen i et særtryk.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx