10/11-17 19:03

Tjek at din VPN-forbindelse rent faktisk er sikkerTjek at din VPN-forbindelse rent faktisk er sikker

Ikke alle VPN-forbindelser er 100 procent vandtætte. Derfor skal man undersøge grundigt, om ens VPN-forbindelse krypterer, alt det man ønsker.

storybild

Når du tilgår websider via wi-fi, så tjek, at hjemmesiderne starter med https og ikke http. Det er også illustreret med en hængelås og betyder, at forbindelsen er krypteret. Free/Colourbox

København. Selv om man sidder alene med sin telefon, tablet eller computer, kan man faktisk blive kigget virtuelt over skulderen og blotte sin data.

Især hvis man tilgår wi-fi på åbne netværk, som der typisk er på caféer og hostels, kan man med fordel tjekke sin mail eller facebookprofil gennem en VPN-forbindelse.

En VPN-forbindelse er et virtuelt privat netværk, som er en krypteret tunnel, man laver fra sin enhed og hen til det sted, hvor man så sikkert kan gå på nettet fra.

Men faktisk er ikke alle VPN-forbindelser 100 procent sikre, siger sikkerhedsekspert Henrik Larsen, chef for DKCERT og bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed.

- VPN er en krypteret tunnel, men der er nogle af dem, der ikke krypterer alle former for trafik, så det skal man være opmærksom på.

- Det er et spørgsmål om, hvordan tunnelen er sat op, hvilke adresser den krypterer, og om den sender anden trafik uden om tunnelen, forklarer Henrik Larsen.

Der findes mange udbydere af VPN-forbindelser, og man skal være ekstremt påpasselig med at bruge den første, man finder, advarer Søren Wahlgren fra vpninfo.dk.

De gode udbydere har som regel indstillinger i softwaren, der forhindrer, at noget af trafikken skulle ryge uden for tunnelen og dermed potentielt kan eksponeres for uvedkommende.

- Kommercielle VPN-tjenester, som man betaler for, lever af at tilbyde gode VPN-forbindelser, så generelt har de rent mel i posen, siger Søren Wahlgren og fortsætter:

- Anderledes forholder det sig ofte, når man vender blikket mod udbydere af gratis VPN-tjenester. Det kræver en del ressourcer i form af hardware og personale at drive en VPN-tjeneste, så de gratis VPN-tjenester henter pengene andre steder fra - det kan for eksempel være i form af informationer om brugernes anvendelse af nettet, som sælges til en tredjepart.

Er man i tvivl, om VPN-forbindelsen er vandtæt, så lav et grundigt hjemmearbejde først, og læs brugeranmeldelser, lyder rådet fra Henrik Larsen.

- Der er ikke nogen mærkningsordninger, så man er nødt til at undersøge, hvad andre har skrevet om VPN-udbyderen. Men pas igen på, for der er også falske anmeldelser, så man skal se sig godt for.

- Det er et spørgsmål om at finde en udbyder, man mener, man kan have tillid til. Man kan se, om nogle af de kendte antivirus- eller it-firmaer eller andre store kendte producenter af netværksudstyr har lavet en VPN-løsning, man kan vælge, siger Henrik Larsen.

Fakta: Sikker forbindelse

- Tjek, om VPN-tjenesten krypterer alle hjemmesider eller kun gør det med et udvalg af dem.

- Undersøg, om udbyderen gemmer din data på en log eller ej.

- Når man tilgår websider via wi-fi, bør man tjekke, at hjemmesiderne starter med "https" og ikke "http". Det er også illustreret med en hængelås og betyder, at forbindelsen til den pågældende side er krypteret.

- Anvend to-trins-login, når du skal åbne en brugerprofil på en elektronisk enhed. To-trins-login betyder, at man foruden selve passwordet eksempelvis får tilsendt et engangspassword eller en sms-kode.

Kilder: Henrik Larsen, Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Joachim og Marie besøgte Danmarks...
bt.dk
Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
Komiker langer ud efter politiker:...
bt.dk
Motorcyklist sendt til traumecenter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx