Af Peter Astrup - 06/09-17 19:15

Jens byggede ubåden med Peter Madsen: Derfor kan hans forklaring være sandJens byggede ubåden med Peter Madsen: Derfor kan hans forklaring være sand

Det er ikke usandsynligt, at Peter Madsen talte sandt i retten tirsdag, mener Jens Falkenberg, der var med til at bygge ubåden UC3 Nautilus.

storybild

Ubåden Nautilus, som svenske Kim Wall mistede livet i. Jens Falkenberg, der har bygget ubåden med Peter Madsen, forklarer at det ikke er usandsynligt, at man kan blive slået bevidstløs af lugen i tårnet og falde ned i ubåden. Han forklarer, at det meget vel kan forårsage døden. (Billede: Liselotte Sabroe)

Kan Kim Wall have mistet livet på grund af en ulykke på ubåden UC3 Nautilus? Ja, mener Peter Madsens ven Jens Falkenberg, som har bygget Nautilus sammen med den nu drabssigtede opfinder.

Peter Madsen har afgivet flere forskellige forklaringer på hvad der skete med Kim Wall. Først sagde han til politiet, at han havde sat Kim Wall i land på Refshaleøen den 10. august klokken 22:30.

Til retsmødet i Københavns Byret den 12. august fortæller Peter Madsen så i stedet, at Kim Wall er død. Hun har fået lugen i ubådens tårn i hovedet, fordi han selv fik overbalance og greb fat i lugen, så den smækkede i. Netop som Kim Wall var på vej op i tårnet. Herefter faldt hun over fire meter ned gennem tårnet og ramte gulvet.

Ved tirsdagens retsmøde forklarede Peter Madsen så i første omgang, at han ikke vidste, hvordan lågen var faldet ned over Kim Wall. Anklageren konfronterede ham med, at han ved sidste retsmøde mere end to uger forinden, forklarede at han greb fat i lugen, da han mistede balancen. Det bekræfter Peter Madsen så, men siger alligevel, at han i løbet af de sidste uger har tænkt over, at Kim Wall muligvis var kommet til at trække i en særlig lukkemekanisme ved lugen og dermed trukket lugen ned over sig selv.

Jens Falkenberg, der har konstureret Nautilus i samarbejde med Peter Madsen, forholder sig ikke til om Peter Madsen lyver eller ej, men alene om den seneste forklaring er en realistisk udlægning af, hvad der kunne være sket på ubåden, som har været årsag til Kim Walls død.

Og det kan meget vel være foregået, som Peter Madsen beskriver, siger han.

»Det er ikke usandsynligt, at det kan ske,« siger Jens Falkenberg og fortsætter:

»Lugen er meget massiv og tung, men der er hængt to store modvægte i den, så man kan åbne den indefra. Hvis man ikke ved, hvor man lige skal trække i lugen, så kan man ved et uheld trække den ned over sig selv, når den er slået op,« siger han.

- Kan man komme til skade på den måde?

»Ja, hvis du trækker den ned i hovedet på dig selv, så kan du få et gok og blive slået bevidstløs. Jeg vil faktisk sige, at man skal være heldig for ikke at blive slået bevidstløs, hvis man bliver ramt. Herefter falder man over fire meter ned indtil du rammer bunden, som er i massivt stål,« siger Jens Falkenberg.

Jens Falkenberg uddyber, at ubåden ikke er bygget med sikkerhed for øje. Peter Madsen forklarede i retten, at lågen var oppe i lodret stilling. Jens Falkenberg bekræfter, at lugen i tårnet kun kan åbnes, så den står i næsten lodret stilling. Det står i modsætning til den anden luge, der er placeret længere fremme på ubåden. Når den er åben, så ligger den ned langs dækket.

»Lugen i tårnet kan godt falde ned ved, at man skubber den eller trækker i den. Den står med en hældning på 95-100 grader. Det er næsten lodret. Den er designet sådan, da modvægtene ellers ikke ville fungere,« siger han.

Vejret var særdeles roligt i det tidsrum, hvor Kim Wall mistede livet. Ved tirsdagens retsmøde forklarede Peter Madsen dog, at et større skib sejlede forbi.

»Jeg kan mærke, at båden er i bevægelse som følge af stor bølgeaktivitet, sagde Peter Madsen.»Lugen er udstyret med en lukkemekanisme. Noget, jeg har tænkt i den lange tænketid, jeg har haft, er, at Kim har taget fat i lukkemekanismen. Hvis hun har trukket i den, så kan man altså trække lugen ned over sig selv,« tilføjede Peter Madsen.

Peter Madsen forklarede i retten, at da han gik ned i ubåden efter ulykken, så fandt han Kim Wall liggende på stålgulvet. Hun havde åbent kraniebrud og krampetrækninger. De hører hurtigt op og Peter Madsen konkluderer, at hun er død.

 

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

17-årige Cecilie har fået nok af...
bt.dk
Fie Laursen afslører snyd i populært...
bt.dk
Burgerrestaurant får tredje sure...
bt.dk
Nu bekræfter han: Hitsanger er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx