22/03-14 10:13

I dag afgøres det: Bliver Kinnock valgt eller vraget?I dag afgøres det: Bliver Kinnock valgt eller vraget?

Lørdag skal Labours medlemmer i Aberavon i Wales afgøre, om statsministerens mand skal ind i britisk politik.

storybild

(Billede: Polfoto)

709 miles eller 1141 kilometer. Så langt er der fra rækkehuset på det fashionable Østerbro i København til den nedslidte valgkreds Aberavon i Wales.

I rækkehuset på Østerbro bor den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), men det er ikke hende, det handler om.

Det er hendes mand, Stephen Kinnock, som lørdag på Aberavon Beach Hotel håber at blive valgt som arbejderpartiet Labours lokale kandidat til næste års parlamentsvalg i Storbritannien.

Sådan bliver Helle Thorning brugt i Kinnocks valgkampagne
Sådan bliver Helle Thorning brugt i Kinnocks valgkampagne

Han har rigtig gode chancer. Navnet Kinnock har vægt i Wales.

Faderen, Neil Kinnock, stammer fra Wales. Han er tidligere formand for Labour og var ikke langt fra at blive britisk premierminister i 1980'erne. Moderen Glenys er tidligere britisk europaminister og EU-parlamentariker.

- Jeg har været medlem af Labour, siden jeg var 15, og selvfølgeligt ligger politik i blodet på mig, har Stephen Kinnock fortalt BBC Wales.

- Men det var altid vigtigt for mig at bygge min egen politiske karriere, før jeg tog beslutningen om at stille op, forklarede han.

Kinnock skal lørdag eftermiddag dyste med seks andre Labour-kandidater om opstillingen. Han er favorit.

Vinderen synes næsten sikker på et sæde i det britiske parlament, Westminster. Aberavon har siden 1922 været en sikker kreds for Labour.

Men kritikere har Kinnock også.

I Aberavon er den største arbejdsplads det osende stålværk, og vælgerne er klassiske arbejdervælgere.

Her er det ikke gået vælgerne forbi, at Kinnock har levet et privilegeret liv, at han er gift med en statsminister i København (selv om han ikke opholder sig tit der), at han i stedet flakker rundt i mange lande, og at han sender sine børn i privatskole.

Han har arbejdet for EU i Bruxelles, British Council i Afrika og Rusland og som afdelingschef i Wold Economic Forum i Schweiz. Nu arbejder han som rådgiver i London, hvor han bosatte sig i 2012.

Der var også noget med en skattesag, som Thorning-Kinnock-parret fik på halsen i Danmark, da han arbejdede i Schweiz.

Alt det har vælgerne siden kunnet følge i Wales. Det bliver nu Labours medlemmer i Aberavon, som skal afgøre, om han skal have en chance i britisk politik, mens konen styrer butikken i Danmark.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx