Af Ritzau - 22/12-16 12:22; Opdateret: 22/12-16 12:48

Hjerneskadet har ikke krav på at få kone til DanmarkHjerneskadet har ikke krav på at få kone til Danmark

Udlændingenævnet diskriminerede ikke en hjerneskadet mand, har Højesteret torsdag afgjort.

storybild

Højesteret har torsdag frifundet Udlændingenævnet i sagen om en hjerneskadet mand, der fik afslag på familiesammenføring. (Genrefoto) (Billede: Free/Mortensen Jesper)

Det var ikke diskrimination, da en hjerneskadet mand fik afslag på at få sin ukrainske kone til Danmark, fordi han var på kontanthjælp.

Det har Højesteret torsdag slået fast.

Den 27-årige fik en hjerneskade efter en trafikulykke. Han har tidligere fortalt til Politiken, at han har svært ved at huske og koncentrere sig.

Alligevel takkede han nej til førtidspension, fordi han gerne vil arbejde. Derfor har han i flere år været på kontanthjælp og er blevet jobtrænet.

Men det betød også, at han fik afslag på familiesammenføring, da han blev gift. Sammen med sin ukrainske kone har han en lille datter.

Eddie O.R. Khawaja, der er advokat for den 27-årige, mente, at afslaget var i strid med FN's handicapkonvention og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Konventionerne slår fast, at mennesker ikke må forskelsbehandles på grund af deres handicap.

Men Højesteret har altså valgt at frifinde Udlændingenævnet. Retten mener, at den 27-årige har "rimelig udsigt" til at blive selvforsørgende ved at få et fleksjob.

Personer, der ikke er i stand til at have et normalt job, kan blive tilbudt fleksjob. Hvis man får løn fra fleksjob, bliver man betragtet som selvforsørgende.

Højesteret mener derfor, at den 27-årige ikke er dårligere stillet end andre danskere, og ikke har været udsat for diskrimination.

Normalt skal man kunne forsørge sig selv, hvis man vil have en udenlandsk ægtefælle til Danmark.

Det betyder, at man ikke må have modtaget hjælp fra det offentlige, som kontanthjælp, de seneste tre år. Blandt andet førtidspension og dagpenge er dog ikke omfattet af reglen.

Østre Landsret kom sidste år frem til det modsatte resultat. Landsretten pålagde Udlændingenævnet at betale sagens omkostninger på 75.000. Dem skal det unge par nu betale tilbage.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er den overraskende sandhed om...
bt.dk
Ingen opdagede, hvem der OGSÅ vinkede...
bt.dk
Mary fik Frederik til at græde: Læs...
bt.dk
Skuespiller venter barn med sin...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx