Af Benjamin Krogh - 02/01-16 08:20

Dong-import kædes sammen med drab på tusindvis af civileDong-import kædes sammen med drab på tusindvis af civile

Danske kraftværker brænder kul fra et mineselskab, der kædes sammen med drab på tusindvis af civile.

storybild

(Billede: Lehmann Martin)

Trods heftig kritik fortsætter Dong Energy med at købe store mængder kul fra det kontroversielle colombianske mineselskab Prodeco til sine danske kraftværker.

Det viser nye tal fra Colombias toldvæsen, som Information har fået adgang til.

Prodeco har ifølge to menneskerettighedsorganisationer betalt og bevæbnet højreorienterede paramilitære grupper, som har slået flere tusinde colombianere ihjel.

To udvises: Havde skunklaboratorie på Amager
To udvises: Havde skunklaboratorie på Amager

Rajiv Maher, ekstern lektor på CBS med speciale i virksomheders sociale ansvar (CSR) og minedrift i Latinamerika, er stærkt kritisk over for Dong Energys fortsatte handel med Prodeco.

- Hvis Dong Energy virkelig er så etiske og ansvarlige, som de giver udtryk for, så ville de ikke købe kul fra Prodeco, når konfliktniveauet er så højt. Det er umuligt at opføre sig etisk forsvarligt under de omstændigheder, og man risikerer at forstærke konflikten, så Dong burde slet ikke lave forretninger i det område, siger Rajiv Maher til Information.

Vestas vinder milliardordre på havvindmøller
Vestas vinder milliardordre på havvindmøller

Kommunikationschef i Dong Energy Martin Barlebo bekræfter over for Information, at selskabet fortsat køber kul af Prodeco. Selskabet tager beskyldningerne alvorligt og vil undersøge det nærmere, lyder det.

- Dong Energy har siden 2011 haft en konstruktiv dialog med Prodeco om både sociale og miljømæssige forhold. Vi har i vores arbejde konstateret en række forbedringer blandt andet på miljøledelsessystemet. Derudover foretager vi løbende kontrol af nuværende og mulige leverandører, skriver han i et mailsvar til Information.

Strømmen er tilbage efter timers julehandel uden lys
Strømmen er tilbage efter timers julehandel uden lys

Tallene fra det colombianske toldvæsen viser, at Dong i 2014 importerede omkring 950.000 ton kul fra Prodecos miner, som er ejet af schweiziske Glencore.

Det svarer til 43 procent af Dongs samlede kulimport i 2014. I 2015 har Dong ifølge de foreløbige tal importeret 160.000 ton kul fra Prodeco-minerne.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: Venindeshopping i New York med alt betalt?

LÆS OGSÅ: Havmølleparker redder Dongs indtjening

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx