Af Lars Dinesen - 10/10-17 17:04

25-årige Claudias mor ramt af udbredt lidelse: - Det er svært for andre at sætte sig ind i25-årige Claudias mor ramt af udbredt lidelse: - Det er svært for andre at sætte sig ind i

Det blev en følelse af fiasko for dem begge, fortæller hun.

storybild

Claudia Christensen.

Tirsdag på Sindets Dag sættes der fokus på psykisk syge, men de pårørende har også brug for støtte.

- Man vil egentlig bare gerne se sin mor med et smil på læben, for det bringer også glæde for en selv. Ordene kommer fra 25-årige Claudia Christensen.

Det skriver DR Nordjylland.

For 10 år siden begyndte hendes mor at udvise tegn på en depression, og hun blev senere indlagt. Men psykisk sygdom rammer ikke altid kun den, der får diagnosen. Pårørende kan også have brug for hjælp og støtte i en svær tid, og det var svært for Claudia Christensen. Hun følte sig magtesløs.

- Det, man oplever som pårørende til en med en psykisk sygdom, er, at det stadig er så abstrakt. Det er svært for andre at sætte sig ind i, hvordan det er, fortæller hun til DR Nordjylland.

Claudia Christensen ville gerne hjælpe sin mor med at få det bedre, men det gav ikke altid et positivt resultat.

- Jeg foreslog, at hun skulle dyrke noget mere motion, komme ud og prøve nogle ting og måske få nogle fede jobs i nogle erhverv, hvor jeg tænkte, at hun ville passe lige ind. Men hver gang jeg kom med forslagene, så afslog min mor, fordi hun simpelthen ikke kunne overskue det. Så blev det en følelse af fiasko for både min mor og jeg, siger hun.

Efter at Claudia Christensens mor blev indlagt for tre år siden, blev familien tilknyttet Center for Pårørende i Aalborg. Her kunne de tale åbent og ærligt sammen om sygdommen, og det hjalp hende til at forstå, hvad moderen havde brug for.

- Jeg lærte, at min mor nok skal gøre de ting, hun gerne vil, når tiden er inde til det. Det fjernede også et pres fra mig som pårørende, da jeg følte, at det var mit ansvar, at min mor skulle få det bedre. Men det var ikke mit ansvar, siger hun.

Som det eneste sted i Danmark har Aalborg et helt center, hvor de pårørende er i fokus. Siden 2015 har mere end 100 pårørende til personer med psykisk lidelse fået hjælp ved Center for Pårørende.

Centeret støtter de pårørende, så de kan bevare et godt forhold til personen med en psykisk lidelse, fortæller Jan Sandberg, der er daglig leder på Center for Pårørende.

- Vi kan jo ikke tage forvirringen og frustrationerne fra dem, men det, at der bliver talt om det, og at man får et fælles sprog, giver mening og skaber sammenhæng til deres oplevelser. Det er alt andet lige nemmere at leve med, når man forstår, hvad det er, der sker, siger han.

Men mulighederne for at få støtte som pårørende burde også være til stede i andre dele af landet, mener Thorstein Theilgaard, generalsekretær hos Bedre Psykiatri - Landsforeningen for pårørende.

- Hvis man kigger på de muligheder, der er for støtte og hjælp til pårørende, så er der for lidt i Danmark, siger han.

- De pårørende har en enorm positiv betydning for den, det handler om, nemlig den der har en psykisk sygdom. Derfor er det jo glædeligt, at man for eksempel i Nordjylland har arbejdet med et pårørendecenter, og at det har en positiv betydning. Vi ser rigtig gerne, at det er noget som de andre regioner lader sig inspirere af, fortsætter Thorstein Theilgaard.

I dag er Claudia Christensens mor i bedring. Familien bruger ikke længere centeret, men det har hjulpet hende til at komme videre.

- Der sidder en masse mennesker derude, der ikke aner, hvad de skal gøre, og Center for Pårørende kan være med til at give dem et skub i den rigtige retning, siger Claudia Christensen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Officielt: FCK præsenterer ny spiller
bt.dk
Skuespillerinde skal skilles fra sin...
bt.dk
Vildt vejr i vente: Her kan vi få 29...
bt.dk
Nu sætter kronprins Frederik ord på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx