Af Ritzau - 20/08-16 14:51

Unge staver dårligere end far og mor: Her er de typiske fejlUnge staver dårligere end far og mor: Her er de typiske fejl

Sprogforskere har sammenlignet nylige afgangsprøver fra folkeskolen med prøver fra 1978. Konklusionen er, at unge i dag kun er lidt dårligere til at stave.

Bildstrecke im Grossformat »

Skru bare ned for bekymringen, forældre: Nutidens unge staver omtrent på samme niveau, som I selv gjorde i deres alder.

To sprogforskere fra Dansk Sprognævn har i en ny bog blandt andet gennemtrawlet 755 retskrivningsprøver fra 9.-klasses afgangselever i 2008 og sammenlignet dem med en tilsvarende diktat fra 1978.

Og selv om de unge i 2008 havde syv procent flere fejl end deres forældres generation, er det ifølge en af forskerne, Anita Ågerup Jervelund, kun en lille forskel.

- Jeg synes egentlig, at det er overraskende, at det ikke er mere end syv procent, siger hun og fortsætter:

- Jeg mener ikke, at det er så meget, når man eksempelvis tænker på, at talesproget fjerner sig mere og mere fra skriftsproget, og at man dengang lagde mere vægt på formelle færdigheder som stavning.

De mest fremherskende fejltyper i de nutidige unges prøver er også fejl, som mange voksne slider med i dag.

- Der er især to fejltyper, der skiller sig ud: Nutids-r, hvor man ikke kan høre det - som eksempelvis "jeg ændrer" - og så er der mange, der skriver sammensætninger som for eksempel ordet "avisartikler" i to ord, siger Anita Ågerup Jervelund.

En af de bekymringer, der med jævne mellemrum luftes i offentligheden, er, at de mange forskellige udtryksformer, der i dag er på de sociale medier, skulle gøre de unge mindre interesserede i at stave korrekt.

Det er dog ifølge Dansk Sprognævn ikke en bekymring, der kan underbygges.

- Det er ikke undersøgt så grundigt endnu, men der pågår forskning på området. Og her er meldingen, at de unge ikke er helt ligeglade med, hvordan de staver, og at de også sagtens kan finde på at rette hinandens fejl, siger Anita Ågerup Jervelund.

Bogen med sammenligningen af retskrivningsprøven og diktaten hedder "Den der skriver d i gjort" og er netop udkommet.

Forfatternes håb er, at bogen ud over at bidrage til debatten om stavefærdigheder også vil give inspiration til fremtidige undervisningsmaterialer i stavning.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

DMI udvider varsel: Risiko for...
bt.dk
Kvinde og dreng kørt ned af...
bt.dk
Ny gade til dine børns barndom? Nu...
bt.dk
Dårligst af alle: Helt og aldeles...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx