Af - 17/08-16 22:03; Opdateret: 22/08-16 14:03

Danmark overhaler nabolande i elektrochokDanmark overhaler nabolande i elektrochok

Behandlinger med elektrochok mod blandt andet depression er meget udbredt i Danmark, der eksempelvis behandler 15 gange mere end England, viser nye tal

Kilde: Kilder: sundhed.dk, DR-dokumentaren: 'Et stød i hjernen', ECT-retningslinje fra Region Syddanmark Grafik: Ken Ikeda Madsen

I England, der har 53 millioner indbyggere, blev der sidste år givet 13.678 elektrochok, mens der blandt 80 millioner tyskere bliver givet omkring 30.000 stød årligt. Begge lande er dermed langt bagefter Danmark, der sidste år gav 20.777 elektrochok.

Det viser tal, som metroxpress har indhentet.

Note: Det norske patientregister oplyser, at det er usikkert, om opgørelsen er komplet. Det skyldes blandt andet, at det er kort tid siden, der blev indført registrering af behandlinger i psykiatrien i Norge. Tallene dækker også kun behandlinger, der er givet i det offentlige.

Knækkede tænder og forkerte patienter: Store fejl ved elektrochok
Knækkede tænder og forkerte patienter: Store fejl ved elektrochok

Kilder: Sundhedsdatastyrelsen, Socialstyrelsen, Det Norske Patientregister, Det Tyske Patientregister, NHS

Ifølge overlæge og professor Martin Balslev Jørgensen fra Psykiatrisk Center København på Rigshospitalet, skyldes forskellen, at Danmark har haft en anden tradition for at give elektrochok.

- Jeg tror, at vi i Danmark og Sverige ligger højt, fordi vi har haft det mest sammenhængende sundhedssystem, og fordi vi ikke blev så politiserede i 1970’erne som visse andre lande, siger han og henviser blandt andet til, at modstanderne i Tyskland spredte rygter om, at nazisterne brugte elektrochok som torturredskab under Anden Verdenskrig.

DF vil have ny plan for elektrochok-behandling
DF vil have ny plan for elektrochok-behandling

I andre lande som Italien har elektrochok været debatteret heftigt, og foreninger har forgæves forsøgt at få det forbudt, mens kritikken i Danmark har været begrænset.

- Det handler også om tilliden til myndigheder og autoriteter, siger Martin Balslev Jørgensen om den positive holdning i Danmark.

Edith fik elektrochok 16 gange: - Jeg blev hjerneskadet
Edith fik elektrochok 16 gange: - Jeg blev hjerneskadet

Samme opfattelse har formand for Sind, Knud Kristensen.

- Behandlere i Danmark opfatter ikke elektrochok som særligt indgribende, mens der i andre lande har været meget mere debat omkring behandlingen, og det har måske også betydet, at den bliver brugt mindre, siger Knud Kristensen.

Hos Depressionsforeningen oplever man ikke, at der i Danmark gives for mange elektrochok sammenlignet med andre lande.

Elektrochoks popularitet stiger, selv om patienter oplever alvorlige skader
Elektrochoks popularitet stiger, selv om patienter oplever alvorlige skader

- Det er vores indtryk, at de patienter, der får behandling med elektrochok er dem, der har brug for den, siger generealsekretær Kasper Tingkær.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Denne vrede besked til handicappet...
bt.dk
Sanne Salomonsens glædesudbrud har...
bt.dk
Droppede ud af skolen som 14-årig: Nu...
bt.dk
Gæst opdagede svineri i dansk skov:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx