Af Kristian Hegaard - 31/12-17 16:05

'Jeg har været til halbal i Jylland - det var godt nok en vild oplevelse''Jeg har været til halbal i Jylland - det var godt nok en vild oplevelse'

DEBATINDLÆG: Kristian Hegaard kandidat til Folketinget for De Radikale. Han er værdikriger i femte gear med daglig gang på jurastudiet. Kæmper med radikalt hjerte for de små borgere i det store system.

storybild

Første juledag blev jeg lokket til jysk halbal. Byen Hammel med 7.000 indbyggere havde åbnet idrætshallen, hvor min fætter Fredrik er lokalpatriot på byens seriefodboldhold.

Noget andet end det vanlige klientel på Kødbyens hipstersteder. Men jeg er vild med Hammels 'Her klarer vi tingene selv-attitude'. Halbal er Mokai og 'Kom tilbage til mig'. Derudover er halbal udtryk for styrken i et lokalsamfund. Et lokalsamfund kan under rette betingelser stadig tiltrække mennesker. Også når der ikke er halbal.

I 2018 åbner ballet igen for dansen af djøf'ere, når statslige arbejdspladser flyttes fra øst til vest. Flytning af djøf'ere og ringbind for millioner af kroner. Danmarks dyreste flyttekasser. Sikken et bal.

De borgerlige har haft magten 12,5 af de sidste 16 år. Det er kun gået en vej. Det kan en djøf-rokade i 2018 ikke ændre på. Selvfølgelig skal statslige arbejdspladser ikke bare være et københavnerfænomen. Men et par djøf'ere på et nyt styrelseskontor, nystrøgede plastikcharteks og snorlige slips kan bare ikke rette op på skolelukninger, en borgerlig kommunalreform og andre centraliseringer. Et par flyttekasser og ringbind senere vil de samme udfordringer stadig være der.

Balance kan kun lokalsamfundene selv og de unge skabe. Tænk, hvis vi i stedet brugte pengene fra Danmarks dyreste flyttekasser i lokalsamfundene. Hvis vi bygger en mere moderne offentlig sektor op frem for at rykke kontorer rundt. Hvis vi tænker lokalsamfundenes udvikling frem for bare jobflytning.

Hvis vi tænker på, at de unge ikke skal have for mange kilometer til deres uddannelsesmuligheder. I Hammel flytter mange til Århus for at læse. Det har min ældste kusine allerede gjort. Hvorfor ikke flytte rundt på uddannelserne i stedet? Her tænker jeg særligt på nye uddannelsespladser, erhvervs- og professionsrettede uddannelser.

Se, hvad man kan i et lokalsamfund. Til halbal i Hammel var det den lokale fodboldforening. Frivillige forældre og deres børn i garderoben. Andre forældre i baren. På første juledag hvor vi andre ellers helliger os til familien med suppe, steg og is. Her tager flittige mennesker en tørn i lokalsamfundet.

Unge mennesker myldrede til, og der var gang i den. Den aften tog de ikke til Århus. Vi skal have mere halbal i 2018. Eller i hvert fald bare tænke længere end at pakke hæve-sænke-bordene ind i Danmarks dyreste flyttekasser.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se tidslinjen: 14 danskere, der...
bt.dk
Avicii døde pludseligt: Nu udtaler...
bt.dk
Forbrugerombudsmanden advarer: Får du...
bt.dk
Jackson-familien er dybt bekymret for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx