Af Ritzau - 03/11-16 10:30; Opdateret: 03/11-16 11:17

Rød blok kræver redegørelse efter afsløring i MRSA-skandaleRød blok kræver redegørelse efter afsløring i MRSA-skandale

Flere røde partier kræver en redegørelse fra fødevareministeren efter nye afsløringer i MRSA-skandalen.

storybild

Socialdemokratiets fødevareordfører, Simon Kollerup, kræver sammen med SF og Enhedslisten en skriftlig redegørelse fra fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i sagen om MRSA-smitte. (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

Det var Fødevarestyrelsens veterinærdirektør, Per Henriksen, der fjernede centrale dele af en anbefaling til bekæmpelse af MRSA-smitte. Det viser en intern mail ifølge TV2.

Den nye drejning i sagen får Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten til at kræve, at fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) sender en skriftlig redegørelse til Folketinget om forløbet i hele sagen.

- Alt må lægges frem, herunder også hvornår Esben Lunde Larsen selv blev gjort opmærksom på de nye oplysninger, der kommer frem i dag, siger fødevareordfører Simon Kollerup (S) i en mail.

Fra SF siger fødevareordfører Trine Torp, at en alvorlig sag nu er blevet endnu mere alvorlig:

- Vi skal have ryddet godt og grundigt op efter denne sag. Det skylder vi forbrugerne og offentligheden, som skal have tillid til embedsværket, siger hun i en mail.

Enhedslistens landbrugsordfører, Maria Reumert Gjerding, kræver også, at ministeren tager ansvar:

- Vi kan ikke leve med, at ministeren i stor stil blot har forsøgt at tørre ansvaret for denne her skandale af på den tidligere minister.

- Han er som minister underlagt et ansvar for at give Folketinget retvisende oplysninger – også om forløbet i denne her sag.

Mailen viser, at det - modsat Esben Lunde Larsens fremstilling - ikke var med ønske fra daværende fødevareminister Mette Gjerskov (S), at anbefalingen blev slettet, påpeger partifællen Simon Kollerup:

- Det fremgår meget tydeligt, at Fødevarestyrelsen aktivt har slettet anbefalingen fra den daværende minister, mens selve departementet har været involveret i sletningen og i hvert fald ikke har orienteret sin minister om, at en vigtig anbefaling var taget væk.

Simon Kollerup anerkender dog, at Mette Gjerskov som minister havde det formelle ansvar.

Sagen handler om en anbefaling fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU, om at MRSA-smitte skulle begrænses ved at indføre en såkaldt "top down approach" med fokus på svineavlsbesætninger.

Den anbefaling nåede aldrig frem til Folketinget, fordi den blev fjernet af Fødevarestyrelsen.

Det særlige ved MRSA er, at det er en type stafylokokker, der er resistente over for en række antibiotika.

Esben Lunde Larsen skal i samråd i sagen 16. november. Han ønsker torsdag ikke at kommentere sagen.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Netbutik i hård modvind: Kunder på...
bt.dk
Nåede at se sit livsværk smuldre: Nu...
bt.dk
Flere anholdte efter sammenstød...
bt.dk
BTs Formel 1-ekspert vurderer: Sådan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx