Af Simone Augusta Lundt - 20/12-17 10:14; Opdateret: 20/12-17 10:47

AD! Det vrimler med kryb i juletræetAD! Det vrimler med kryb i juletræet

Det er ikke kun julepynt, som hænger på træet. Flere tusinde biller, bladlus og edderkopper er der også.

storybild

Modelfoto

Juletræet pynter flot i stuen. Men når du slæber det indenfor, får du også flere tusinde ubudne gæster med. Biller, bladlus, edderkopper og cikader er nogle af de insekter, som bor i dit juletræ.

»Hvor mange insekter, der er, kommer an på, hvor træet har stået. Juletræet virker som et vinterbosted for insekter. Der, hvor grannålen sidder fast på træet, gemmer de sig. Træer, som bøgetræet har jo ingen blade nu, derfor søger insekterne over i grantræerne, hvor de kan bo ved nålene,« siger Claus Schultz, der er formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse.

Kulde og mørke gør insekterne trætte, men så snart de kommer hjem i den varme stue med masser af lys på træet, begynder de at krible og krable. Oftest søger de mod paneler, vindueskarme eller ydermure, hvor det er mere køligt.

»Man tager jo naturen ind i hjemmet. Vi får mange opkald fra folk i julen, der er bange, fordi der er insekter i hjemmet pludseligt. Der kan man blot støvsuge dem op eller behandle dem med en spray, hvis man er meget nervøs,« siger Claus Schultz.

Bange behøver du ikke at være. Insekterne, som er i træet, er ikke farlige eller skadelige.

»Heldigvis er de bare uskyldige dyr. Det er ikke som kakerlakker. Der kommer heller ikke flere af dem med tiden. Langt de fleste dør efter et stykke tid,« forklarer han og fortsætter:

»Det er nærmest som Afrikas savanne i miniformat – det vrimler med både byttedyr og rovdyr.«

Sådan slipper du for kryb i juletræet:

  • Lad juletræet stå udenfor i en dag eller to.
Hvis du tager juletræet direkte fra skoven ind i hjemmet, kan du godt regne med at få endnu flere kryb med hjem. I stedet kan du stille det udenfor, så krybene kan nå at finde et nyt gemmested.

  • Bank dyrene ud af træet.
Det bedste og hurtigste råd er at tage fat i toppen af juletræet og banke stubben ned i jorden et par gange. Vend det gerne rundt og rusk træet. På den måde får du banket nogle af de sløve insekter af, inden de kommer indenfor.

  • Vask dyrene af træet.
Hvis du har en have slange, kan du spule nogle af insekterne af. Du kan eventuelt bruge en haveslange pistol med ekstra tryk på.

Krybene i dit juletræ

Mini cikader. Et rovdyr, der jager de andre dyr i træet.Edderkopper. Et rovdyr, der lever af at fange andre dyr i træet.Biller. Nogle spiser saften fra træet, og andre spiser de andre dyr.Blomstertæger. Et byttedyr, der lever af at suge saft fra træet.Bladlus. Et byttedyr, der lever af saft fra træet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afslører nye detaljer: Sådan mødte...
bt.dk
Moderen Jennifer død, efter hun blev...
bt.dk
Efter historisk skandale: Lars von...
bt.dk
Ups! Chelsea-træners telefon ringer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx