GRAFIK: Tjek hvor mange penge dine lokalpolitikere har brugt på rejserGRAFIK: Tjek hvor mange penge dine lokalpolitikere har brugt på rejser

Hvor tog dine lokalpolitikere hen på studietur i sidste valgperiode? Få overblikket i grafikken.

Mikkel Berentsen Jensen/Microformat KML

Lidt mere end 22,3 mio. kr.
Så meget brugte kommunalpolitikerne sammenlagt på studierejser til udlandet i valgperioden 2009/10-2013/14, og mens der er store forskelle på, hvor byrådsmedlemmerne rejste hen i deres respektive udvalg, og hvor mange udgifter de havde i forbindelse med rejserne, så er formålet det samme, uanset hvilken kommune der er tale om.

Det forklarer kommunalforsker ved Syddansk Universitet, Christian Elmelund-Præstekær:

- Tanken og målet er at blive inspireret af nye løsninger på de problemer, man står overfor. Man vil gerne kopiere det succesfulde hos en lokal enhed i et andet land. Det kan være, at det pågældende sted har haft held med at tiltrække virksomheder til et udkantsområde, siger han.

København og Aarhus brugte 6,6 mio. kr. på rejser
København og Aarhus brugte 6,6 mio. kr. på rejser

Derfor er det også svært vurdere, hvad de danske skatteydere får ud af lokalpolitikernes studieture.

- Om de får noget med hjem, er svært at sige, men siden lokalpolitikerne bliver ved med at rejse ud, får de et eller andet med sig. Det er svært at måle, for måske implementerer de ikke en konkret løsning, men der er måske stadig kommet en idé ud af det, siger Christian Elmelund-Præstekær.

Ud af de 91 kommuner som har svaret på Metroxpress' aktindsigt, har politikere i 65 kommuner søgt inspiration i udlandet, og det har sammenlagt kostet ca. 22,3 mio. kr.
Men det er ikke meget, mener kommunalforskeren.

Lokalpolitikere sparer på studierejserne
Lokalpolitikere sparer på studierejserne

- Det er ikke voldsomt. I absolutte tal er det forsvindende lidt i kommunale budgetter. I forhold til hvad der ellers bliver lavet, og hvor store budgetterne er til telefoner, indlandsrejser og møder, siger han.

Øverst i artiklen kan man klikke sig rundt på de enkelte kommuner og se, hvilke udgifter de hver især har haft, og hvor de har været henne på studietur.
På Danmarkskortet er kommunerne rangeret efter udgifter per indbygger.

Ved du mere om emnet?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Jes Dorphs søn gik på samme skole som...
bt.dk
Efterlyser vinderen: Dansker har...
bt.dk
LIGE NU: Rørt kronprins Frederik...
bt.dk
Dansk turistmål truet af lukning...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx