Hjemmeværnet: Vi har 20 kampklar soldater i tilfælde af terrorHjemmeværnet: Vi har 20 kampklar soldater i tilfælde af terror

Hvis det kommer til, at Hjemmeværnet skal hjælpe politiet under eventuelle terrorangreb, vil de i løbet af en time kunne mønstre 20 kampklar soldater.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Hvis Danmark igen bliver ramt af terror, kan Hjemmeværnet stille med op til 20 kampklar mand inden for en time.

Det er den hjælp, politiet kan forvente at få, lyder det fra Bjarne Laustsen, der sidder i ledelsen for Hjemmeværnet, efter chefpolitiinspektør, Jørn Aabye, har givet ønske om hjælp fra det frivillige værn i tilfælde af politiets ressourcer ikke skulle slå ti under et terroranslag.

- Det kommer lidt an på opgaven, men 10-20 mand skulle man nok kunne stille inden for en time, siger Bjarne Laustsen og understreger samtidig, at man på nuværende tidspunkt ikke vil kunne sætte soldater ind, da det kræver en intens og helt anderledes træning.

Forsvaret og politiet aner ikke hvor 79 skydeklar våben er blevet af
Forsvaret og politiet aner ikke hvor 79 skydeklar våben er blevet af

Forslaget om at indsætte bevæbnede hjemmeværnsfolk under et potentielt terrorangreb får Dansk Folkeparti til at klappe i hænderne, imens man hos Enhedslisten er skeptisk og understreger, at det i den slags akutte tilfælde kun skal være særligt specialtrænede militærfolk, der skal bruges.

Terrorists gerningsvåben var stjålet fra Hjemmeværnet
Terrorists gerningsvåben var stjålet fra Hjemmeværnet

Forsvaret mister også håndgranater og detonatorer
Forsvaret mister også håndgranater og detonatorer

Ifølge Jesper Lindgaard, der er major og chef for Kampsektionen ved Hærens Kamp- og Ildstøttecenter i Oksbøl, kræver det også en helt særlig uddannelse, hvis man skal kunne begå sig i bykamp, hvilket det sandsynligvis vil være under et terrorangreb.

- Det kræver mange timer intens træning, og det kan gå alvorlig galt, hvis man ikke har den fornødne uddannelse, siger han.

EL: Kontrol med våben skal strammes efter terror
EL: Kontrol med våben skal strammes efter terror

Som det ser ud i dag, skal Hjemmeværnets frivillige soldater - udover at have en grundlæggende militæruddannelse - levere mindst 24 timers funktionsrelateret tjeneste om året for at forblive i den aktive styrke.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx