Af Julie Laurs Bundgaard - 20/12-17 22:26

Danskere bruger hellere penge på restaurantbesøg end nye køkkenerDanskere bruger hellere penge på restaurantbesøg end nye køkkener

Hvor det tidligere var forbedringer i hjemmet, der trak veksler på privatøkonomien, er det i dag gode oplevelser og restaurantbesøg, danskerne prioriterer.

storybild

Friværdien går i dag i højere grad til oplevelser og restaurantbesøg end forbedringer til boligen.

Alle har ret til et fedt køkken. Sådan lød et velkendt slogan, dengang danskerne brugte løs af deres friværdier i 00'erne, inden finanskrisen slog ind over Danmark. Tilbage i 2007 brugte ejerlejlighedsejerne deres nyfundne rigdom på især møbler og boligudstyr, i dag - 10 år senere - bruges pengene på oplevelser, take away og opsparing. Det viser en analyse fra Nykredit.

»Tidligere så vi, at folk i ejerlejlighed købte og fik lavet nye køkkener og renoverede deres boliger. I dag fyldes boligen ikke op med nye ting i samme grad som tidligere. Nu handler det om, at vi skal have nogle oplevelser og gøre livet lidt lettere i hverdagen,« siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom og chefanalytiker hos Nykredit.

Ifølge livsstilseksperten Helle Lundsgaard er det ikke bare en tendens, man ser blandt ejerlejlighedsejere - den gælder uanset boligform. Tendensen skyldes blandt andet, at vi prioriterer anderledes end tidligere.

»Forbruget af møbler og inventar har tidligere været højt. Derfor er mange af de materielle behov dækket, og så ser vi en stor tendens til, at man i stedet bruger sine penge på oplevelser,« siger hun.

At der bruges så mange penge på restaurantbesøg og take-away, kan ifølge Helle Lundsgaard forklares med, at folk i dag ønsker at spare tid. Tid er penge, og når man lige pludselig har penge nok, men for lidt tid, så bliver det attraktivt at spare tid ved at købe færdigmad.

Selv om de seneste års store prisfremgang på ejerlejligheder har sat sig i forbruget, er ejerlejlighedsejere i dag mere påpasselige med at bruge deres penge. I dag forbruger de i gennemsnit 200.000 kroner pr. person i husstanden om året - et forbrug der i 2007 var helt oppe på 230.000 kroner.

»Jeg tror, mange har finanskrisen i baghovedet. Ejerlejlighedsejere ved fra erfaring, at boligpriserne ikke bliver ved med at stige, så de er mere påpasselige i dag, end man var før finanskrisen,« siger Mira Lie Nielsen.

Udviklingen de seneste 10 år:

Ejerlejlighedsejerne har i 2017 brugt 32 procent mere på restaurantbesøg og hotelophold, end de gjorde i 2007. Tilgengæld har de brugt 53 procent mindre på møbler og andet boligudstyr, end de gjorde i 2007.

'Kommunikationsposten' er også steget med hele 50 procent i de ti år. Stigningen skyldes overgangen fra fastnettelefon til mobil. Forbruget på fastnettelefoni er stort set forsvundet, mens mobiltelefoni og internet har overtaget vores forbrug på dette område.

Kilde: Danmarks Statistik, Nykredit

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter tre måneders pause: Viktor...
bt.dk
Wenger: Ikke min beslutning at stoppe...
bt.dk
Hvorfor dræbte han 10 uskyldige med...
bt.dk
Stor fitnesskæde lukker flere centre
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx