Af ck - 28/08-14 18:27

Nyforelskede kræver test for sexsygdommeNyforelskede kræver test for sexsygdomme

Mange bliver testet for kønssygdomme selv om de ved, at intet fejler. For de skal overbevise en skeptisk ny kæreste om, at de kan dyrke sikker sex - uden kondom.

storybild

(Billede: Polfoto)

De seneste års fokus på udbredelsen af sexsygdomme som klamydia og gonoré får mange til at sende partneren til lægen, før de indvilger i at dyrke ubeskyttet sex.

- Der bliver i Danmark udført rigtig mange test på folk, der slet ikke har haft sex, siden de sidst blev testet. Eller som kun har haft sikker sex, fortæller Susan Cowan, der er afdelingslæge og ansvarlig for overvågningen af kønssygdomme på Statens Serum Institut.

- Den mest udbredte grund er formentligt, at man har mødt en ny kæreste, som man gerne vil vise, at man er helt rask, siger hun med henvisning til, at mange kræver garanti for, at en ny partner er sygdomsfri.

Frygtet kønssygdom spredes hurtigt – unge piger rammes
Frygtet kønssygdom spredes hurtigt – unge piger rammes

Jeppe Hald, projektleder i Sex & Samfund, forklarer, at mange er blevet klogere efter fået sig nogle grimme behandlingskrævende overraskelser.

-De har oplevet, at de et godt stykke inde i et parforhold pludselig får en sexsygdom, siger han.

- Nogle gange fordi sygdommen har ligget og luret og bryder ud efter en lang latenstid. Andre gange fordi partneren – selv om man ikke troede det – samtidig har haft ubeskyttet sex med andre.

Endelig - forklarer han - er der mange, som gradbøjer begrebet beskyttet sex, og erklærer sig raske, fordi de vurderer, at de siden de sidst blev testet, ikke har dyrket risikabel sex.

Men de tager fejl til ulempe for den nye partner:

- Men de har måske under et forspil med en tidligere partner haft slimhindekontakt forud for et beskyttet samlejet. Alligevel er der en risiko for smitte. Kondomet er ikke kommet tidligt nok på, siger Jeppe Hald.​

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afrikaneres vilde VM-drøm: Vil bruge...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Lægger op til ny kæmpe fight:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx