Af - 04/02-14 12:58

Kræftbehandling kan give kvinder underlivsproblemerKræftbehandling kan give kvinder underlivsproblemer

Som om de ikke var slemt nok at få brystkræft, kan behandlingen give problemer med kløe og svie i underlivet.

storybild

Brystkræftbehandling kan give problemer med underlivet, fortæller en forsker, der vil gøre op med tabuet om den bivirkning. (Billede: Polfoto/Corbis/Rick Gomez/arkiv)

Tusindvis af danske kvinder behandles hvert år med antihormoner, fordi de har brystkræft. Men det kan give bivirkninger, som kan genere deres sexliv, og det skal der langt større fokus på.

Det mener Irina Goukasian, der er speciallæge i gynækologi og obstretik, der nu har sat et nyt forskningsprojekt om problemet i gang.

Blodprøve kan snart afsløre brystkræft
Blodprøve kan snart afsløre brystkræft

- Underlivsgener påvirker kvindernes dagligdag, parforhold og seksualliv og medfører en forringet livskvalitet. Der har desværre ikke været fokus på dette tabubelagte problem, fortæller hun til dbobladet, der udgives af Dansk Brystkræft Organisation.

Vil finde risikofaktorer
- Et er, at kvinderne måske er forberedte på, at brystkræftbehandling kan medføre, at de mister lysten til sex, men hvis det også begynder at gøre fysisk ondt at være seksuelt sammen, hvis kvinderne oplever svie og tørhed, og hvis de får blærebetændelse, er der ikke noget at sige til, at kvinderne føler, at de befinder sig i ingemandsland, siger Goukasian.

Hjerteskærende video: Får kræftramt kone til at grine
Hjerteskærende video: Får kræftramt kone til at grine

Hendes forskningsprojekt, der allerede er i gang, skal undersøge hvor mange kvinder i aldersgruppen 50-65 der får underlivsgener på grund af behandlingen.

Desuden vil Goukasian og de andre involverede læger definere hvilke risikofaktorer, der spiller ind, når kvinder i overgangsalderen udvikler underlivsgenerne.

LÆS OGSÅ: Brystkræft: Kun hver fjerde kvinde opereres til tiden

LÆS OGSÅ: Vilde idealer gør kræftsyge deprimerede

LÆS OGSÅ: Bircow: Selvfølgelig var jeg også angst

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se billederne: Så gode venner er...
bt.dk
Patrick Nielsen klar til vildt...
bt.dk
Nanna Mia afslører: Derfor stoppede...
bt.dk
Politiet leder efter denne bil: Mand...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx