Af Ritzau - 10/10-16 14:10

Dansk militær radar bliver i Irak et år mereDansk militær radar bliver i Irak et år mere

Danmark forlænger militær radar, som overvåger Syrien og Irak, oplyser udenrigsminister Kristian Jensen (V).

storybild

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) oplyser, at Danmark forlænger en militær radar i Irak et år. (Billede: Scanpix/Bo Amstrup)

Danmark forlænger sit radarbidrag til den militære indsats i Irak et år.

Det oplyser udenrigsminister Kristian Jensen (V) efter orientering af Udenrigspolitisk Nævn, som støtter forlængelsen.

- Regeringen agter at forlænge det radarbidrag, vi sendte til Irak i januar måned i år. Det skulle udløbe i januar måned næste år, siger Kristian Jensen.

Radaren blev indsat, da Danmark trak sine F-16-fly hjem til reparation. Det koster ti millioner kroner at holde radaren et år ekstra i Irak, oplyser han.

- Radaren giver billedet over det vestlige Irak og det østlige Syrien. Det er meget hjælpsomt i forhold til at kunne planlægge missioner, siger Kristian Jensen.

Derfor har Danmarks partnere i koalitionen spurgt, om radaren ikke kan blive længere. Da radaren er dyr at flytte og opstille, koster det ikke så meget mere at holde den i operation et år længere, påpeger udenrigsministeren.

- Vi har et ønske om, at personalet, der er med, kan blive aflastet. Vi har et samarbejde med andre lande om at forsøge at lave en rotationsordning. Så vi ikke har bundet så mange mennesker i arbejdet, siger Kristian Jensen.

Selv om Danmark nu både har udsendt radaren samt syv F-16 fly, skal vi bidrage med det nødvendige til at bekæmpe terrororganisationen Isil, (Islamisk Stat), mener udenrigsministeren.

- Det er en terrororganisation, som har hærget, dræbt og mishandlet befolkningen både i Irak og Syrien. Den er med til at rette en trussel mod Europa, herunder også mod Danmark, siger Kristian Jensen.

Regeringen vurderer løbende, hvad vi kan bidrage med. Danske F-16 fly tages hjem fra operationen senere i år, påpeger udenrigsministeren.

- Derfor er det vigtigt, at vi har et bidrag, der kan fortsætte den danske deltagelse, siger Kristian Jensen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx