Af - 25/09-14 14:41

Anonyme danskere sladrer om forhold for socialt udsatteAnonyme danskere sladrer om forhold for socialt udsatte

Hundredvis af danskere har henvendt sig anonymt hos de fem socialtilsyn, fordi de mener at have kendskab til bekymrende forhold for socialt udsatte.

storybild

(Billede: Polfoto)

”Ledelsen tager på lange og eksotiske rejser og lader tilbuddet betale for det.”

Den alvorlige anklage indløb tidligere i år i indbakken hos Socialtilsyn Hovedstaden, og den kom anonymt fra en tidligere ansat.
Den er siden blevet undersøgt, men tilsynet kan ikke oplyse om det videre forløb i sagen.

Henvendelsen kom via tilsynets whistleblowerordning – en ordning der trådte i kraft tilbage i januar i forbindelse med, at man oprettede fem tilsyn rundt om i landet, der som en offentlig myndighed skal kontrollere alle landets plejefamilier og socialtilbud.

Siden januar har tilsynene sammenlagt fået 496 henvendelser fra anonyme danskere, viser Metroxpress' aktindsigt, og Socialtilsyn Midt i Silkeborg har fået flest med 158 whistleblower-tip i perioden 2. januar til 4. september.

- Vi får usædvanligt mange henvendelser, som er seriøse. Vi har haft travlt, og i opstarten var vi nødt til at omlægge for at kunne håndtere og undersøge alle henvendelserne, siger Ulla B. Andersen, der er tilsynschef i Socialtilsyn Midt.

Whistleblower-ordningen er kontroversiel, erkender hun, men tilsynet er samtidig blevet gjort opmærksom på vigtige forhold.

- Det er en meget kontroversiel ordning, fordi den kompromitterer retssikkerheden for tilbud og plejefamilier, fordi man ikke kan sige, hvad de beskyldes for. Men jeg må sige, at vi får utrolig meget vigtig information ind, som jeg godt kan forstå, at kommunerne før i tiden ikke har set, siger Ulla. Andersen.

Danskere, som har kendskab til bekymrende forhold for socialt udsatte, kan anonymt henvende sig telefonisk eller online, og herefter vurderes det, om tilsynet skal af sted på et akutbesøg, eller om henvendelsen indarbejdes ved næste tilsynsbesøg.

- Afdelingslederen ser på henvendelserne sammen med et konsulentteam, og derefter vurderes det, hvor meget og hvor hurtigt, der skal reageres, men alt bliver undersøgt. Vi er blevet peget i retninger, og noget har hjulpet meget. Ingen tvivl om det, siger Ulla B. Andersen, som ikke umiddelbart kan forklare, hvorfor whistleblowere har rettet flest henvendelser til Socialtilsyn Midt.

- Der er nogen, som har spurgt, om der er "noget på færde her", men det er der ikke. Jeg tror bare, at ordningen har bidt sig fast, og folk ved, at de kan henvende sig, siger hun.

Har du kendskab til bekymrende forhold i omgangen med socialt udsatte, eller har du henvendt dig anonymt til et af socialtilsynene, så vil Metroxpress gerne høre fra dig. Vi lover fuld anonymitet. Skriv til journalist Thomas Foght på tfo@mx

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet rydder Pusher Street - igen
bt.dk
Undrede du dig også? Derfor kom...
bt.dk
Tårer i øjnene: Mary fik kronprins...
bt.dk
Michael Dyrby: Kære Kronprins - her...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx