Af Ritzau - 27/11-16 16:01; Opdateret: 27/11-16 20:19

Trekløver vil lempe udskældt paragraf i offentlighedslovTrekløver vil lempe udskældt paragraf i offentlighedslov

Der skal slækkes på ministerbetjeningsreglen, der har fået meget kritik for at hemmeligholde for meget.

storybild

Trekløverregeringen lægger op til at ændre en omstridt paragraf i offentlighedsloven. (Billede: Scanpix/Keld Navntoft)

En særligt omstridt paragraf i den omdiskuterede offentlighedslov skal ændres, hvis det står til den nye regering, bestående af Venstre, Liberal Alliance og Konservative.

Det fremgår af det regeringsgrundlag, partierne har lagt frem søndag.

I 2017 skal offentlighedsloven evalueres, og her er det regeringens holdning, at "ministerbetjeningsreglens beskyttelse af den interne og politiske beslutningsproces" skal lempes i forhold til de nuværende regler.

Liberal Alliance stemte imod offentlighedsloven, da den blev vedtaget i 2013. Både Venstre og Konservative stemte for. Men De Konservative har siden forlangt, at loven skulle ændres.

Loven kan ikke ændres, uden at partierne bag aftalen ønsker det. De Radikale og SF har trukket deres støtte og ønsker loven genforhandlet. Men Socialdemokratiet er stadig tilhængere af loven. Enhedslisten stemte imod.

Folketingets Ombudsmand konkluderede i juni, at offentlighedens adgang til aktindsigt er blevet væsentligt indskrænket, siden den nye lov blev vedtaget.

- Det har den virkning, at offentlighedens ret til aktindsigt på området indskrænkes. Denne indskrænkning har efter min vurdering i praksis vist sig at være væsentlig, skrev ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en kommentar.

Loven siger, at retten til aktindsigt ikke omfatter interne dokumenter og oplysninger, der udveksles mellem et ministerium og dets underordnede myndigheder.

Til gengæld skal offentlige myndigheder i disse sager overveje, om der alligevel kan gives aktindsigt efter princippet om meroffentlighed.

Ombudsmanden konkluderede, at det i praksis ofte kun giver adgang til dokumenter og oplysninger, som "ikke kan antages at have særlig interesse for offentligheden".

Offentlighedsloven blev gennemført under den tidligere S-SF-R-regering i 2014.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Dansk reality-deltager har fået...
bt.dk
DMI: Nu bliver vejret helt anderledes
bt.dk
S: Skilsmissepar skal tvinges til en...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx