Af - 06/06-17 14:41

7 myter om kroppen der ikke passer7 myter om kroppen der ikke passer

Man får firkantede øjne af at sidde for tæt på fjernsynet, og hvis man leger med lys, så tisser man i sengen.

storybild

Det er formegentlig mange år siden, du troede på disse to kropsmyter. Men faktisk er der mange historier om kroppens reaktioner, som vi i det daglige refererer til og måske fortæller videre, men som faktisk ikke passer.

Mytedræberen: Kurerer tranebær blærebetændelse?
Mytedræberen: Kurerer tranebær blærebetændelse?

Her får du ifølge Illustreret Videnskab aflivet syv af myterne om kroppen.

Tag tøj på, så bliver du ikke forkølet

Du kan næsten høre din mors formanende råd, inden du begiver dig ud ad døren. Men er der noget om snakken?

Umiddelbart nej. Der er nemlig ingen undersøgelser, der indtil nu har påvist en direkte sammenhæng mellem kulde og det at blive forkølet. Derimod kan det have betydning, at du tilbringer meget af tiden indendørs i vintermånederne have en betydning, fordi det det indelukkede klima gør os mere udsatte for virus.

via GIPHY

Du må ikke bade, før en time efter du har spist
En kæmpe softice og så en dukkert. Men øv, så melder sortseeren i selskabet sig med de dårlige nyheder: »Hvis du bader, lige efter du har spist, er risikoen for at drukne større.«

Argumentet bag denne myte er, at fordøjelsen trækker blodet til maven og efterlader mindre blod til musklerne, som dermed går hurtigere i krampe. Men den gode nyhed til vandhundene er, at der ikke er noget forskningsmæssigt evidens for den påstand.

via GIPHY

Et slugt tyggegummi bliver i din krop i syv år

Måske har du hørt historien om, at hvis du sluger tyggegummi, bliver det i dine tarme i op til syv år, mens det ligger og forstener eller klistrer sig fast til maven.

Men det passer ikke. Tyggegummi kommer nemlig ud ligesom alle mulige andre fordøjede fødevarer - cirka 24 timer efter indtagelse.

Myte aflivet: Din næse kan mere, end du tror
Myte aflivet: Din næse kan mere, end du tror

via GIPHY

Du taber varme gennem hovedet

Måske har forældre brugt denne sætning, som argument for at få deres børn til at tage hue på. Men ikke destomindre er der ikke noget, der tyder på, at hovedet skulle tabe særligt meget varme. Faktisk taber hele kroppen varme, hvis ikke den er tildækket, og måske skyldes myten, at vi oftere ikke er beklædt på hovedet eller ansigt på samme måde som resten af kroppen.

via GIPHY

Fem-sekunders-reglen... Gælder den?

Smask. Den osteskive, du netop var i færd med at placere på et stykke rugbrød, ligger nu på gulvet. Hvad gør du? Måske beslutter du dig for at række ud efter osteskiven og give den chancen som pålæg alligevel - for der gælder jo fem-sekunders-reglen. Samler du tabt mad op fra gulvet inden fem sekunder, så når det nemlig ikke at blive inficeret med bakterier.

Men desværre, den holder ikke. Forskere fra Rutgers University har nemlig testet fødevarer på forskellige overflader for at se, hvor hurtigt bakterier og skidt sætter sig fast. Og det skete på under et sekund. Så du skal være hurtig, hvis du vil redde din mad fra skraldespanden.

via GIPHY

Et æble om dagen holder doktoren fra døren

Men selvom der er en snert af sandhed i dette gamle ordsprog, så holder det ikke helt. Jo, æbler er sunde. De indeholder blandt andet vitamin C og fibre, som kroppen har brug for, for at stå imod sygdomme. Men det er ikke helt nok til at slå en galoperende influenza til jorden med blot et æble om dagen.

via GIPHY

Du får gigt, hvis du knækker led

Det kan løbe koldt ned af ryggen, hvis sidekammeraten fremfører knasende lyde med fingre, nakke og ryg. Men man behøver ikke bekymre sig for de sundhedsmæssige aspekter i vanen.

Der er nemlig ikke evidens for, at knækkeriet skulle give hverken led- eller slidgigt. Ifølge Illustreret Videnskab besluttede den amerikanske læge Donald Unger sig for at afprøveprøve den gamle myte på egen krop.

I 50 år knækkede han hver dag fingre på sin venstre hånd mindst to gange, men ikke på den højre. Efter 50 år fik han undersøgt begge hænder, var der ingen forskel at spore.

via GIPHY

Derfor kan du spise æg med god samvittighed
Derfor kan du spise æg med god samvittighed

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx