Af - 21/06-16 10:06

- Jeg ville ønske, jeg kunne gøre det om- Jeg ville ønske, jeg kunne gøre det om

18-årige Jeremy Wilson begyndte at få problemer på grund af sin omskæring, da han kom i puberteten , og han forstår ikke, hvorfor det er lovligt at skære i små drenge

18-årige Jeremy Wilson fortæller, hvorfor han er modstander af rituel drengeomskæring. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Året er 2009, og der er religion på skoleskemaet for femte klasse.

Kristendomslæreren underviser i, hvad omskæring i islam og jødedommen går ud på, og det sætter gang i tankerne hos Jeremy Wilson, der er 11 år gammel.

“Jeg blev meget forvirret, for jeg kunne regne ud, at jeg var blevet udsat for omskæring, men jeg var hverken jøde eller muslim, så jeg forstod ikke, hvorfor?”.

Da Jeremy konfronterer sine forældre med sin nye viden, bekræfter de, at han er omskåret, og hans mor fortæller, at der er en masse helbredsmæssige og hygiejniske fordele.

“I kristendomsundervisningen lærte jeg også, at man er guds udvalgte, hvis man er omskåret, så til at begynde med var jeg både glad og stolt over at være omskåret”.

Men det ændrede sig brat, da Jeremy kom i puberteten, og han begynder at få problemer.

Ifølge Jeremys ejournal blev han omskåret, da han var et halvt år gammel på Rigshospitalet, hvor en kirurg foretog indgrebet. Kirurgen kunne sit håndværk, og der var ingen komplikationer ved indgrebet.

Omskæring i Danmark

Sundhedsstyrelsen vurderer, at der finder mellem 1000 og 2000 rituelle omskæringer sted i Danmark om året. Det vil sige omskæringer, der sker på grund af religion og kultur, og ikke af medicinske årsager.

Når en dreng bliver omskåret, bliver forhuden på penis skåret væk. I Danmark er det især jøder og muslimer, der praktiserer omskæring.

Billede, der viser, hvad det er, som opereres væk ved omskæring. Der findes flere metoder til at foretage selve operationen.

Jeremys forældre var dog hverken jøder eller muslimer, men hans mor kommer fra Ghana, hvor over 90 procent af alle mænd er omskårede, og derfor mente hun ifølge Jeremy også, at hendes søn burde være det.

“Sådan som jeg har forstået det, så ligger der ikke nogle religiøse bevæggrunde bag. Det skyldes udelukkende den opfattelse, at det er mere hygiejnisk at være omskåret.”

Jeremys opfattelse af, hvad det vil sige at være omskåret ændrede sig dog brat, da han kom i puberteten.

“Jeg begyndte at få nogle fysiologiske problemer, som jeg helst ikke vil fortælle om i detaljer, men der var noget galt, og da jeg talte med en læge om det, gik det op for mig, at det formentlig skyldtes min omskæring.”

Komplikationer ved omskæring

Det vides ikke, hvor mange voksne mænd, der ligesom Jeremy, oplever problemer på grund af omskæring. Der har ikke været ret meget forskning i emnet, og den sparsomme viden, der eksisterer, peger i modsatrettede retninger.

En dansk forskningsartikel, hvor data fra 5.000 personer indgik, konkluderede i 2011, at omskårne mænd har sværere ved at få orgasme, og at kvinder med omskårne partnere har flere smerter ved samleje og et dårligere sexliv generelt.

Forklaringen er, at mandens penis er mindre følsom, når den er omskåret.

Tidligere på året publicerede canadiske forskere dog en artikel, hvor de havde undersøgt 60 mænd, hvor den ene halvdel var omskårede, og den anden halvdel var intakte. Her kunne de se, at de omskårne mænd ikke var mindre følsomme, når det handlede om den type stimuli, der opstår under sex.

Der findes altså ikke noget endeligt svar på, hvilke konsekvenser det kan have for voksne mænds sexliv at være omskårede.

Ifølge Jeremy kan en del af forklaringen på, hvorfor vi ikke ved mere, om de problemer, der kan være ved omskæring, at det kræver utroligt meget mod at stå frem som mand at stå frem og fortælle om det.

"Hvor nemt tror du, det er at stå frem som mand og sige, at ens kønsorganer ikke fungerer, som de skal, når man med stor sandsynlighed kan risikerer at blive latterliggjort af folk fra omskæringskulturer, der mener, man er skør i hovedet? De omskårne mænd, der oplever problemer, vil sandsynligvis heller døje med deres omskæringsproblemer i stilhed frem for at blive set ned på og anset for at være mindre maskuline."

Jeremy Wilson er i dag 18 år

"Jeg ville aldrig selv have valgt det"

Som ved alle andre kirurgiske indgreb, er der også en risiko for komplikationer ved omskæring. Et dansk studie fra 2013 viste, at fem procent af omskårne drenge - svarende til hver 20 - har betydelige komplikationer efter indgrebet.

Omskæring kan også i meget sjældne tilfælde have en dødelig udgang, der er ikke registreret nogle tilfælde i Danmark, men i 2012 døde en dreng i Norge, og der har været flere dødsfald i USA.

Jeremy Wilson er ikke i tvivl om, at han ville kunnet have undgået de problemer, han har i dag, hvis han havde fået lov at beholde sin forhud, og han forstår ikke, hvorfor han ikke selv fik lov til at bestemme, om han ville være omskåret eller ej.

“Jeg ville aldrig selv have valgt det, og jeg kan ikke holde ud, at der er børn, som bliver omskåret uden de har noget at skulle have sagt. Det er også derfor, jeg står frem, selv om det er et svært. Men jeg håber, det kan være med til, at forældre begynder at åbne øjnene og indse, at vi skal væk fra den her skik, hvor vi skærer i små raske drenge.”

Og den holdning er Jeremy Wilson ikke alene med. 72 procent af danskerne vil gerne have et forbud mod rituel drengeomskæring ifølge en meningsmåling lavet af Yougov for metroxpress sidste år.

Også Børnerådet, Børns Vilkår, Dansk Kirurgisk Selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin, Europæiske lægers fælleserklæring, Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, Foreningen af Danske Lægestuderende, Jordemoderforeningen, Lægeforeningen, de nordiske børneombudsmænd, Red Barnet og Sex og Samfund tager afstand for rituel børneomskæring.

Forbud har lange udsigter

Alligevel har et forbud formentlig lange udsigter i Danmark. Metroxpress kunne sidste uge afsløre, at den danske regering i et svar til FN accepterer, at det er en menneskeret at omskære drenge, og indtil nu er der ingen lande i verden, der har forbudt drengeomskæring.

Fortalere for omskæring fremhæver også, at et forbud vil være et angreb på et afgørende religiøst, kulturelt og historisk ritual for muslimer og jøder.

Jeremy Wilson vil gerne have en aldersgrænse for rituel drengeomskæring, så drenge som ham, selv kan vælge, om de vil omskæres eller ej.

For Jeremy Wilson vægter børns ret til at bestemme over egen krop dog tungere, end hensynet til religion og kultur, og han peger på, at der findes utallige eksempler på, at samfund har opgivet religiøse ritualer, fordi det har undertrykt forskellige grupper i samfundets rettigheder.

“I dag må homoseksuelle gerne gifte sig, kvinder må udanne sig til præster og tale i åbne forsamlinger, selv om der står noget andet i gamle religiøse skrifter”, siger Jeremy Wilson og fortsætter:

“For min skyld må folk hjertens gerne lade sig omskære, hvis de vil. Men jeg mener, der skal være en aldersgrænse for omskæring, så man som dreng selv kan vælge. For mig er det vigtigere end at bevare et gammelt religiøst ritual.”

Sundhedsstyrelsen mener ikke, der er tilstrækkelig sundhedsfaglig dokumentation til generelt at anbefale omskæring, men de risici, der er ved indgrebet, når det foretaget korrekt af kompetente læger, er ifølge Styrelsen heller ikke nok til, at den anbefaler et forbud af rituel omskæring af drenge.

Pigeomskæring er forbudt i Danmark ved lov.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx