Af - 18/04-16 16:11

Myndighederne advarer: Gonorré-epidemi blandt danske ungeMyndighederne advarer: Gonorré-epidemi blandt danske unge

Den frygtede kønssygdom gonorré er på hastig fremmarch i Danmark med næsten 2.000 bekræftede tilfælde. Det er især unge, som rammes.

Efter flere årtier med stabilitet i antallet af gonorré-tilfælde i Danmark, er der indefor de seneste år sket en eksplosion, der ser ud til at blive ved med at vokse.

- Gonorré er i kraftig stigning, og er på vej til at blive genetableret i Danmark. Det er særligt unge mennesker, som rammes, siger Susan Cowan, læge og afsnitsleder for Infektionsepidemiologi på Statens Serum Institut (SSI).

- Vi har ikke nået de samme høje tal fra 60'erne og 70'erne, hvor tusindvis blev ramt hvert år, men vi er desværre på vej derop, og har inden for det seneste år registreret næsten 2.000 tilfælde, siger hun til metroxpress.

På Tinder? Så bør du måske overveje lægebesøg
På Tinder? Så bør du måske overveje lægebesøg

Oven på de bekræftede tilfælde skal lægges et ukendt mørketal - altså de personer, som bærer på sygdommen uden at vide det.

- Det tal vurderer vi dog til at være forholdsvist lavt, siger Cowan.

Gonorré blev reduceret til næsten ingenting op gennem 80'erne, hvor HIV-frygten fik danskerne til at passe på sig selv og trække kondom på. Men siden er antallet af gonoré-tilfælde bare vokset og vokset.

Tusindvis er smittet af ukendt kønssygdom
Tusindvis er smittet af ukendt kønssygdom

- Man kan grundlæggende gøre to ting for at bekæmpe gonorré. Det ene er at opfordre folk til at bruge kondom, hvilket vi løbende gør gennem kampagner. Sideløbende må man anbefale folk på det kraftigste at blive tjekket regelmæssigt, hvis man dyrker ubeskyttet sex, siger Susan Cowan.

- Vi opfordrer desuden alle, der får gonorré, til at lave en såkaldt smitteopsporing - altså gøre tidligere seksualpartnere opmærksomme på, at de sandsynligvis har sygdommen, så smittekæden kan blive brudt, siger hun til metroxpress.

Man kan gratis blive tjekket for gonorré hos sin praktiserende læge eller på kønssygdomsklinikker på hospitalerne i de større byer.

Det er især unge mennesker, som får gonorré.(Bild: Polfoto)

LÆS OGSÅ: Dating-apps kan være årsag til stigning i sexsygdomme

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx