Af Marc Nicholas Thygesen - 08/07-15 14:32; Opdateret: 08/07-15 14:50

Lave priser på mælk og svin tvinger landmænd i knæLave priser på mælk og svin tvinger landmænd i knæ

Landbrug & Fødevarer ønsker lavere afgifter i kampen for at undgå konkurstruede landbrug.

storybild

Det er de forsat meget lave priser på svinekød og mælk, der trækker mange landbrugsregnskaber i rødt. (Billede: Polfoto/PEDERSEN MIKKEL BERG)

Det kommer ikke bag på brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, at den økonomiske krise blandt danske landmænd er langt værre end tidligere antaget.

- Det er ikke nyt for mig, at de priser, vi har i øjeblikket, er katastrofalt lave.

- Og hvis vi tager som udgangspunkt, at priserne fortsætter nedad, jamen så bliver det en uoverskuelig situation for erhvervet, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, til Ritzau.

Campylobacter fundet i ovnklar kylling
Campylobacter fundet i ovnklar kylling

Det er de forsat meget lave priser på svinekød og mælk, der trækker mange landbrugsregnskaber i rødt. Og det i en sådan grad, at næsten hver tredje landmand nu er truet af konkurs, skriver Berlingske.

Æbler tæt på at vælte mælk af økotronen
Æbler tæt på at vælte mælk af økotronen

Så sent som i februar blev det ifølge Dagbladet Børsen vurderet, at hver syvende landmand var på randen af konkurs, men den fortsatte handelskrise med Rusland og faldende mælkeeksport til Kina har forværret situationen drastisk.

- Priserne på verdensmarkedet kan vi ikke gøre noget ved. Det, vi kan gøre noget ved, er de danske omkostninger, og de vilkår vi har for at drive landbrugsproduktion, siger Martin Merrild.

Advarsel: Privat modermælk kan være blandet med falsk mælk
Advarsel: Privat modermælk kan være blandet med falsk mælk

Ifølge Landbrug & Fødevarer skal der derfor ikke nødvendigvis laves politisk nødhjælp til de landbrug, der kæmper mod konkursen, men i stedet laves politiske ændringer, der hjælper hele landbruget i konkurrencen med udlandet.

- Vi forestiller os sådan set ikke, at man skal ind og lave politiske tiltag, der virker på enkeltmandsniveau. Vi forestiller os, man skal ind og kigge på landbrugets rammevilkår generelt, siger han og foreslår, at pesticidafgifter og energiafgifter sænkes.

I SF ser man også gerne, at der bliver lavet en samlet plan for landbruget, så der ikke laves gentagne hjælpepakker.

- Der er gæld på over 350 milliarder i landbruget. Det er ikke holdbart, og i stedet for at lave den ene pakke efter den anden, bør der bredt laves en samlet og langtidsholdbar plan for landbruget, udtaler Lisbeth Bech Poulsen, SF's erhvervs- og miljøordfører.

Hun vil dog ikke gå med til at slække på pesticidafgifter, da "det er ikke svaret, og det kan naturen heller ikke holde til," siger hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Martin Brygmann: Jeg ved, at jeg kan...
bt.dk
Gorm og hans tre danske børn i dyb...
bt.dk
Mere dårligt nyt til Hareide!...
bt.dk
Dansk duo misser All England-finale...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx