Af Berit Hartung,Peter Ølholm Hansson - 29/10-17 09:26

Stormen får træer til at vælte - her skal du være opmærksom Stormen får træer til at vælte - her skal du være opmærksom

Stormen Ingolf er ved at miste pusten søndag morgen, men den giver dog stadig udfordringer for trafikken rundt omkring i landet. Her er det særligt broer og væltede træer på veje og togskinner, der giver problemer. I flere havne og fjorde stiger bekymringen i takt med vandstanden.

storybild

Stormen Ingolf truer Roskilde Havn og Vikingeskibsmuseet i Roskilde lørdag den 28. oktober 2017. (Billede: Mads Claus Rasmussen)

Omkring klokke otte søndag morgen lyder det fra Danmarks Meteorologiske Institut, at Ingolf så småt er ved at løje af.

I løbet af natten blev der flere steder målt vindstød af orkanstyrke, men søndag morgen er der tale om vindstød af stormstyrke.

»Der er stadig kraftig vind, men stormen er ikke så voldsom, som den har været. Der er stadig vindstød af stormstyrke ved Vestkysten, men den er på retur,« lyder det fra vagthavende meteorolog Bolette Brødsgaard.

Hun advarer dog om, at det i de kommende timer især er vandstanden i fjorde og havne, der er kritisk. Der er allerede forhøjet vandstand flere steder, og især på Nordfyn og ind i Odense Fjord er der bekymring.

Ifølge dr.dk er vandstanden søndag morgen så høj, at den søndag aften kan blive næsten to meter høj, hvilket vi statistisk set kun har én gang hver tyvende år.

»Der er flere steder, hvor vandet hober sig op. Den store bekymring er lige nu det vand, som kommer ind fra Nordfyn og ind i Odense Fjord. Der er allerede målinger lige nu, som ligger rimelig højt,« siger vejrvært Christian Cherry.

Du kan løbende følge DMIs opdateringer på den forhøjede vandstand her.

Lukkede broer, forsinkede tog og væltede træer

Storebæltsbroen var søndag morgen lukket for al trafik i cirka to timer, og på flere af landets øvrige broer er der restriktioner for lette, vindfølsomme køretøjer.

Klokken otte blev Storebælt atter åbnet for trafik, men man fraråder kørsel med vindfølsomme køretøjer som campingvogne og trailere helt frem til klokken 23 søndag aften.

Samtidig fraråder Vejdirektoratet vindfølsomme køretøjer at passere Alssundbroen ved Sønderborg og Farøbroerne mellem Sjælland og Falster. Også på Øresundsbroen frarådes lette køretøjer på grund af kraftig vind.

Uanset hvor i landet, du befinder dig, opfordrer Vejdirektoratet bilisterne til at køre forsigtigt og med øjnene godt åbne, så man ikke kører ind i væltede træer og andre genstande, så der sker uheld.

»Man kan sagtens køre ud, hvis bare man kører forsigtigt, holder godt fast i rattet og er opmærksom, især når man kører gennem store åbne landskaber,« lyder det fra vagthavende ved Vejdirektoratet, Mette Nedergaard, søndag morgen.

Hun opfordrer også til, at bilisterne er opmærksomme på ting på kørebanen.

»Hold øje med træer, væltede kegler og andet, der kan ligge på vejene,« siger hun og beder bilister bruge Trafikinfo-app'en, hvis de oplever problemer på motorvejene eller de andre store veje.

»Så skal vi nok rykke ud og få ryddet op,« siger hun.

Også togtrafikken er generet søndag morgen. Banedanmark oplyser, at væltede træer giver problemer flere steder. Kort før klokken ni skriver DSB, at togene holder stille mellem Holbæk og Kalundborg, og at der kører færre tog mellem København og Holbæk.

På et tidspunkt forhindrede et væltet træ ved Kværkeby toget i at passere, og der blev indsat togbusser mellem Borup og Ringsted. Kort efter klokken otte oplyser DSB, at toget igen kører, men med forsinkelser. Der er også indsat togbusser mellem Kalundborg og Holbæk på grund af et væltet træ mellem Svebølle og Jyderup.

Du kan følge udviklingen i togtrafikken på Rejseplanen.dk.

Stormen Ingolf ramte Danmark natten til søndag, og DMI oplyste lørdag, at Ingolf især langs den jyske vestkyst kunne bringe vindstød af orkanstyrke med sig.

Tidligt søndag morgen skriver TV2 Vejret, at stormen nu har toppet, og at vinden langs den jyske vestkyst er ved at aftage. Kort efter klokken fem var det kun Røsnæs i Nordvestsjælland, der meldte om storm i middelvinden. Ingen steder meldes der søndag morgen om mere end stærk storm i vindstødene.

Fra politikredsene Midt- og Vestjylland, Syd- og Sønderjylland samt Nordjylland er der ingen meldinger om personskader eller oversvømmelser som følge af stormen i nattens løb.

Vagtcheferne i de tre kredse beretter alle om væltede træer og genstande, der er fløjet ud på vejbaner, men der er ingen meldinger om større materielle ødelæggelser.

I løbet af søndagen aftager vinden langsomt og det klarer op med solskin og kun enkelte byger, skriver DMI på sin hjemmeside.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet med nye oplysninger i...
bt.dk
'Paradise'-par havde sex på tv: Sådan...
bt.dk
FOA-formand slår fast midt i...
bt.dk
Gigantisk fiasko: Spillede Premier...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx