11/02-14 20:52; Opdateret: 11/02-14 21:23

Dansk fiskefars er fyldt med bakterierDansk fiskefars er fyldt med bakterier

En undersøgelse før jul viste tårnhøje bakterietal i fiskefars. Det er tilsyneladende ikke blevet spor bedre.

storybild

En undersøgelse før jul viste tårnhøje bakterietal i fiskefars. Det er tilsyneladende ikke blevet spor bedre. (Billede: Polfoto)

Når du køber din færdigrørte fiskefars i supermarkeder og hos fiskehandlere landet over, er der stor sandsynlighed for, at du kommer hjem med mere og andet, end du ønsker, skriver DR Nyheder.

En større undersøgelse af prøver af fiskefars, som Fødevarestyrelsen offentliggjorde kort før jul, viste nemlig, at hver anden fars havde et bakterieindhold, der lå på den forkerte side af myndighedernes vejledende grænseværdi.

Klamt: Hver anden fiskefrikadelle dumper kontrol
Klamt: Hver anden fiskefrikadelle dumper kontrol

Prøverne var indsamlet tilbage i 2012, og det tyder ikke på, at forholdene er blevet bedre siden.

DR-programmet Kontant har nemlig lavet en ny undersøgelse af fiskefars hos i alt 15 forhandlere rundt omkring i landet og bedt et godkendt laboratorium analysere dem. Og her fandt man blandt andet fiskefars med over 100 gange så mange bakterier som tilladt.

Over 3 millioner kilo oksekød tilbagekaldt
Over 3 millioner kilo oksekød tilbagekaldt

I en prøve var der en milliard bakterier per gram, og således ramte man loftet for, hvor mange bakterier, der overhovedet kan være i en fiskefars. Jørgen Leisner, lektor i veterinær sygdomsbiologi på Københavns Universitet, er forundret.

- Sandsynligvis har produktet allerede været fordærvet, og hvis ikke, så bliver det fordærvet i løbet af meget kort tid, siger han til Kontant.

I Kontants lille stikprøveundersøgelse dumpede fire ud af de 15, altså godt en tredjedel af fiskefarserne.

Advarsel: Denne sæbe kan være livsfarlig
Advarsel: Denne sæbe kan være livsfarlig

Samtlige prøver er indsamlet, lagt på køl og afleveret til et godkendt laboratorium samme dag, som de er købt. Men flere af prøverne indeholdt langt over det anbefalede maksimum på 10 millioner bakterier.

Camilla Udsen, fødevarepolitisk medarbejder ved Forbrugerrådet, mener, der skal skrappere regler til og mere kontrol af, at de bliver overholdt.

- Det viser, at de har store problemer med at leve op til det ansvar, de selv har for sikkerheden. Det viser også, at der er behov for at have nogle lidt mere konkrete regler omkring det, siger hun til Kontant.

I dag har butikkerne selv ansvaret for at vurdere, om farsen er frisk. Tidligere gjaldt en 24-timers-regel, som betød, at fiskefars skulle sælges inden for 24 timer, men i 2010 ophævede Fødevarestyrelsen den regel. Forbrugerrådet var imod ophævelsen, og det samme var De Samvirkende Købmænd (DSK).

Fødevarestyrelsen langer dog ud efter farsproducenterne og butikkerne, som beskyldes for ikke at have taget ansvaret på sig.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mindst ni personer dræbt i Canada...
bt.dk
Professor: Overhængende fare for...
bt.dk
Jackson-familien er dybt bekymret for...
bt.dk
29-årig tv-kok Matt Campbell død...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx