Af - 28/04-16 04:00; Opdateret: 28/04-16 15:03

Afsløring: Så tæt var minister med landbrugs-lobbyAfsløring: Så tæt var minister med landbrugs-lobby

Ny kritik af væltet minister efter dokumenter afslører en hidtil ukendt grad af samarbejde med landbrugslobby.

storybild

Eva Kjer Hansen måtte trække sig som Miljø -og fødevareminister, idet De Konservative havde mistet tilliden til hende efter den såkaldte 'gylle-gate'. (Billede: Polfoto/POLFOTO / Flindt Pedersen Rasmus)

Nye dokumenter kaster lys over, hvor tæt samarbejdet mellem daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer og landbrugslobbyisterne Bæredygtigt Landbrug var op til den såkaldte 'gylle-gate', der endte med at vælte hende.

En aktindsigt mellem parterne, som metroxpress har fået, viser endda, at man ville hemmeligholde dele af samarbejdet.

- Flemming (formanden for BL, red.) har ikke nævnt noget som helst om jeres samarbejde - end ikke bestyrelsen er involveret, lyder det fx fra lobby-formandens kone i en direkte mail til ministeren.

EL: Derfor er Løkkes rolle i landbrugspakke et problem
EL: Derfor er Løkkes rolle i landbrugspakke et problem

Da BL et andet sted roser hende for et hyrdebrev, som BL selv har været med til at lave, skriver Eva Kjer: 'Nu bliver jeg hængt ud for at i får lov at lobbye for meget' og slutter af med hvad der ligner en smiley.

Flere gange er Bæredygtigt Landbrug endda efter ministeren fordi, hun ikke har promoveret dem nok.

De nye oplysninger får De Konservatives landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, som var med til at vælte ministeren, til at rejse en ny kritik.

- De her dokumenter viser jo, at hun havde et alt for tæt samarbejde med dem. Det er jo usædvanligt at de flere gange beder hende promovere dem. Og det bestemt ikke tillidsvækkende, at der er ting i det samarbejde, som de ikke vil have til at se dagens lys.

Løkke afviser at stille op i samråd om landbrugspakke
Løkke afviser at stille op i samråd om landbrugspakke

Han mener dokumenterne kan være med til at forklare ministerens opførsel i Gylle-gate, hvor hun til det sidste nægtede at give sig.

- Jeg tror, det her er en del af forklaring på, at ministeren kom i problemer. At hun simpelthen havde stillet dem mere i udsigt, end der kunne leveres, siger han.

Ekspert i lobbyisme, professor Anne Binderkrantz, understreger, ministeren er i sin gode ret til at samarbejde med dem hun vil, men kalder samarbejdet 'ganske tæt og fortrolig'.

Kommentator: Blå blok har undervurderet Søren Pape
Kommentator: Blå blok har undervurderet Søren Pape

- Der er tale om et niveau af kontakt, som vil være de færreste organisationer beskåret, siger hun.

Naturfredningsforeningens præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen, troede næsten ikke sine egne øjne da hun så dokumenterne.

- Jeg tænkte, det kan ikke passe. Vi har aldrig haft sådan en kontakt med en minister. Det er helt usædvanligt. Hun svarer jo både konen og manden. Og vi kunne slet ikke trænge igennem til Eva Kjer, hun ville ikke engang drøfte pakken med os, selvom vi er den største grønne organisation.

Eva Kjer har ikke ønsket at besvare metroxpress' spørgsmål til korrespondancen men henviser til Bæredygtigt Landbrug.

Pape: Løkke overså advarsler om mistillid til minister
Pape: Løkke overså advarsler om mistillid til minister
EU er skeptisk over for nye danske gødningsregler
EU er skeptisk over for nye danske gødningsregler
Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx