Af - 29/07-16 06:26

Forsøg på dansk plejehjem: Omsorg i stedet for medicinForsøg på dansk plejehjem: Omsorg i stedet for medicin

Når demente mødes med omsorg og meningsfulde aktiviteter, kan de undvære antipsykotisk og beroligende medicin, mener stifter af et lille friplejehjem i Nordsjælland.

storybild

(Billede: Scanpix)

Når demente mødes med omsorg og meningsfulde aktiviteter, kan de undvære antipsykotisk og beroligende medicin. Det er budskabet fra det lille friplejehjem for svært demente, Dagmarsminde, mellem Valby og Græsted i Nordsjælland, skriver Frederiksborg Amts Avis, fredag.

Her har stifteren May Bjerre Eiby arbejdet målrettet på at trappe de 10 beboere ud af forskellige former for medicin, siden hjemmet åbnede i februar. Nu er det blandt andet lykkedes at tage de antipsykotiske piller fra alle beboere i samråd med deres læge - en medicin, der ifølge Sundhedsstyrelsen kan øge dødeligheden blandt demente.

- Vi lægger en plan og sætter noget naturligt i stedet for medicinen. Hvis en beboer er urolig, handler det om, at vi skal aktivere på en anden måde. Det kræver intensiv pleje, siger May Bjerre Eiby, der er sygeplejerske og kandidat i sygepleje.

Syge med hepatitis tyr til udenlandsk kopimedicin
Syge med hepatitis tyr til udenlandsk kopimedicin

ALK-chef: Vi skal nok lige sunde os lidt
ALK-chef: Vi skal nok lige sunde os lidt

Hun håber, at hendes resultater kan inspirere sundhedssektoren i Danmark, og hun vil til efteråret ansætte en forsker, som i et halvt år kan følge Dagmarsminde.

Alzheimerforeningens direktør Nis P. Nissen hilser alle initiativer til at nedbringe brugen af antipsykotisk medicin velkommen og peger på, at foreningen i foråret anbefalede sundheds-og ældreminister Sophie Løhde (V) at lave en national plan for at nedbringe forbruget.

- Der kom en undersøgelse for nylig fra Nationalt Videncenter for Demens, som viste, at brugen af antipsykotisk medicin i Danmark er meget højt - også højere end i andre lande. Det fører ifølge Sundhedsstyrelsen til øget dødelighed, så alle initiativer er gode. Der er patienter, som har behov for medicinen, men der er stor grund til at se kritisk på det høje forbrug og vi mener, det bør være med i den kommende handlingsplan på demensområdet, siger han.

Hver femte lægepraksis sælges for en slik
Hver femte lægepraksis sælges for en slik

Turen efter medicin er blevet kortere
Turen efter medicin er blevet kortere

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx