Af Ritzau - 07/10-16 19:00; Opdateret: 07/10-16 19:30

Lektor: Bogforbud er sjældent og alvorligt skridt fra PETLektor: Bogforbud er sjældent og alvorligt skridt fra PET

Lektor i strafferet kan ikke huske, at PET i nyere tid har fået standset en bog, før den er blevet udgivet.

storybild

Bogen "Syv år for PET" er blevet ramt af fogedforbud. PET frygter, at den indeholder fortrolige oplysninger. Ifølge lektor er det usædvanligt, at PET blokerer udgivelser. (Billede: Scanpix/People Press)

Det er et historisk sjældent skridt, Politiets Efterretningstjeneste (PET) har taget, når den har fået nedlagt forbud mod en bog om tidligere PET-chef Jakob Scharf.

Det vurderer, Trine Baumbach, der er lektor i strafferet ved Københavns Universitet.

- Jeg kan ikke huske i nyere tid, at det nogensinde er sket før, siger hun og tilføjer:

- Forsvarsministeriet forsøgte med den såkaldte jægerbog, men byretten sagde, at selv om betingelserne for et forbud i og for sig var opfyldt, gav det ikke mening, da bogen allerede var offentlig tilgængelig.

Trine Baumbach peger samtidig på, at ministeriet her havde kendskab til bogens indhold. Det er ikke tilfældet med bogen "Syv år for PET" om tidligere chef for efterretningstjenesten Jakob Scharf.

Derfor er det også alvorligt, når PET torsdag fik Københavns Byret til at nedlægge fogedforbud mod bogen.

- Umiddelbart er det et meget alvorligt skridt. Udgangspunktet i dansk ret er, at der ikke er censur, og at man må offentliggøre, hvad man vil. Har man så offentliggjort noget, der er ulovligt eller retsstridigt, skal man efterfølgende altså stilles til regnskab ved domstolene, siger Baumbach.

Hun understreger, at hun ikke har set kendelsen og derfor ikke kan forholde sig til, hvad der konkret har fået byretten til at nå frem til afgørelsen.

PET har forklaret, at man frygter, at fortrolige oplysninger kan læses i bogen. Efterretningstjenesten har dog ikke haft mulighed for at læse bogen, da den ikke er blevet udleveret fra forlaget People's Press.

Derfor bygger frygten på foromtalen af bogen og teksten på bogens bagside.

Hvis man som ansat i det offentlige system - herunder PET - bryder sin tavshedspligt kan det koste en tur i fængsel. Ved særligt skærpende omstændigheder er det i op til to år.

Efter planen skulle bogen have været på hylderne 17. oktober.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx