Af Benjamin Krogh - 25/09-15 22:38

Skat skal droppe 200 it-systemerSkat skal droppe 200 it-systemer

It-skandale koster Skat hundredvis af digitale systemer.

storybild

Skatteminister Karsten Lauritzen. (Billede: Polfoto)

Det er blevet kaldt en af vor tids største it-skandaler: det totale kollaps i Skats digitale gældsinddrivelsessystem, EFI, der i går blev endeligt aflivet, da skatteminister Karsten Lauritzen (V) fremlagde sin omfattende handlingsplan for et kriseramt Skat.

Men EFI er kun en lille del af et gigantisk it-problem i Skat, hvor størstedelen af de omkring 200 it-systemer skal skiftes ud eller gennemgå en voldsom forenkling i løbet af de næste 15-20 år. Det skriver Politiken lørdag.

Rapport: Skat blev tippet to gange om milliardsvindel
Rapport: Skat blev tippet to gange om milliardsvindel

Det er den foreløbige konklusion i en ny og tilbundsgående analyse af hele Skats it-område, der er i fuld gang i et samarbejde mellem Skat, Skatteministeriet og rådgivningsgiganten Deloitte.

- Vi må bare være ærlige og erkende, at vi er nødt til at starte helt forfra, når det gælder en stor del af Skats 200 it-systemer, siger Karsten Lauritzen til Politiken:

- Og vi er nødt til at komme i gang med denne enorme opgave, for ellers løber Skat ind i nye problemer og it-skandaler. Det her handler dybest set om betjeningen af 4,6 millioner danskere, der må kunne forvente en korrekt og tidssvarende betjening af skattevæsenet. Nogle centrale it-systemer hos Skat stammer jo fra dengang, man sendte den første mand til Månen (1969, red.), siger ministeren.

Cepos: Handlingsplan misser Skats virkelige problem
Cepos: Handlingsplan misser Skats virkelige problem

I stedet skal inddrivelsen nu igen håndteres manuelt af Skats medarbejdere, indtil der er udviklet et helt nyt og velfungerende digitalt inddrivelsessystem. Derfor ansætter Skat 350 medarbejdere i en midlertidig inddrivelsesenhed, der også tæller de 900 skattefolk, der i forvejen arbejder på inddrivelsesområdet.
Hvornår kommer det til at virke?

- De kan nu gå i gang med at inddrive gælden manuelt i stedet for at bruge tiden på at lappe EFI-systemet. Men det siger sig selv; der kommer til at gå tid, før inddrivelsen er oppe i omdrejninger, siger Karsten Lauritzen.

Der findes ingen beregninger af, hvad det vi koste at skifte Skats it-systemer ud, det er heller ikke indregnet i regeringens nye handlingsplan. Men der er tale om milliardinvesteringer, vurderer Bent Greve, professor i samfundsvidenskab på Roskilde Universitet.

LÆS OGSÅ: Skat må måske opgive at inddrive 55 milliarder

LÆS OGSÅ: Skatteminister bekræfter: Skats it-system lukkes ned

LÆS OGSÅ: Skat hjemsender fem chefer efter skandaler

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx