Af - 25/11-15 15:13; Opdateret: 30/11-15 17:11

Derfor bliver nogle køresyge, mens andre aldrig gørDerfor bliver nogle køresyge, mens andre aldrig gør

Hver femte dansker lider af køresyge. Ifølge ekspert er én aldersgruppe mere "udsat" end andre, mens du som 18-25 årig har størst chance for at "gå fri". Læs begrundelsen her.

Bildstrecke im Grossformat »

Er man lige så disponeret for søsyge som køresyge? Få svaret her, og få samtidig råd til, hvordan du formindsker risikoen for at blive køresyg.

Du frygter lange busture og forsøger altid at nappe forsædet i bilen. Den adfærd kan de fleste, der lider af køresyge, nok genkende. Køresyge er langt fra et sjældent forekommende fænomen.

I en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for metroxpress, svarer mere end hver femte dansker, at de døjer med køresyge.

Men hvorfor går 77 procent af befolkningen "fri"?

- Næsten alle kan gøres køresyge, men det er de færreste, der bliver det. Det har noget at gøre med, om du er disponeret for det. Hvis du bevæger dig meget, træner du løbende din balance, og det gør dig for eksempel mere modstandsdygtig over for køresyge, siger Mads Klokker.

Han er overlæge og klinikchef på Øre-næse-halskirurgisk & Audiologisk Klinik på Rigshospitalet

Derfor rumler din mave!
Derfor rumler din mave!

Han fortæller også, at køresyge hænger sammen med din indlæring, og hvor veludviklede dine sanser er. Jo mere udviklede, jo mere modstandsdygtig er du over for køresyge.

Teenagere er de mest disponerede over for køresyge. De fleste teenagere er nemlig inaktive, og deres sanser er endnu ikke helt veludviklede.
Det forklarer Mads Klokker.

Det kan forklare, hvorfor 17 procent ud af de 77 procent, som ikke bliver køresyge, oplevede at blive det, da de var yngre.

Derfor er det svært at stå op om morgenen - og sådan bliver du bedre til det
Derfor er det svært at stå op om morgenen - og sådan bliver du bedre til det

Men du er nærmest "fredet", når du er mellem 18-25 år. Her har du nemlig den bedste fysiske bevågenhed, det bedste syn og et højt aktivitetsniveau. Det fortæller Mads Klokker.

Hvis du døjer med køresyge, så kan du dog gøre en indsats for at slippe af med det.

- Man kan "træne" sig ud af problemet ved gentagne gange i en intens periode at køre i bil eller bus. Effekten holder sig dog ikke gennem længere tid. Eksempelvis skal fiskerne "træne" sig op igen efter en ferie, siger overlæge og klinikchefen.

Derfor kan nogle mennesker aldrig styre deres brandert
Derfor kan nogle mennesker aldrig styre deres brandert

LÆS OGSÅ: Facebook: Derfor er netop disse ni venner på din profil

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny bog afslører: Prins Harry var få...
bt.dk
Ny strandpromenade til 26 millioner...
bt.dk
LIGE NU: Politiet leder efter fire...
bt.dk
Vilde spekulationer og kæmpe brøler:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx