Af Ritzau - 23/06-17 09:56; Opdateret: 23/06-17 10:14

Støjberg: Der er ting vi skulle have gjort anderledesStøjberg: Der er ting vi skulle have gjort anderledes

Ministeren forstår godt, at der kan "være tvivl om forløbet" i sagen om adskillelse af unge asylpar.

storybild

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ulovlige instruks om at adskille mindreårige asylansøgere fra deres ældre ægtefæller i landets asylcentre danner fredag igen rammen for et samråd. (Billede: Scanpix/© Uffe Weng/arkiv)

Tre uger efter et maratonsamråd på knap fem timer er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) igen i samråd om den ulovlige instruks om at adskille mindreårige asylpar på landets asylcentre.

Ministeren lægger ud med at slå fast, at hun godt forstår, at "der kan være tvivl om forløbet".

- Der er ting, vi skulle have gjort anderledes, siger Støjberg i sin indledning på samrådet.

- Jeg anerkender, at forløbet kan kritiseres, og jeg står ved, at den samlede kommunikation fra departementet til styrelsen om ordningens indhold har været mangelfuld.

- Derfor har jeg taget ombudsmandens alvorlige kritik til efterretning.

Inger Støjberg udsendte 10. februar sidste år en pressemeddelelse, hvori hun slog fast, at ingen mindreårige asylansøgere skulle indkvarteres sammen med en ældre ægtefælle. Heller ikke selv om parret har børn.

Instruksen er ulovlig, da alle har krav på en individuel vurdering af deres konkrete sag.

Under det første samråd forklarede Støjberg, at hendes pressemeddelelse ganske vist fastslog, at ingen asylansøgere under 18 år måtte bo sammen med deres ældre ægtefæller.

Men mundtligt fik Udlændingestyrelsen ifølge Støjberg at vide, at der skulle ske en individuel vurdering, som loven kræver.

Pressemeddelelsen blev ikke udarbejdet som en instruks, men en "politisk tilkendegivelse", gentager Støjberg på fredagens pressemøde.

- Pressemeddelelsen fik efterfølgende karakter af en instruks – ikke fordi vi besluttede os for, at den skulle være en instruks, men fordi den ikke blev fulgt op af andre skriftlige instrukser til udlændingestyrelsen.

- Det blev den eneste skriftlige kommunikation om rammerne for ordningen til Udlændingestyrelsen, siger Støjberg.

- Kommunikationen til Udlændingestyrelsen har ikke været stringent.

På baggrund af et skriftligt svar fra Udlændingestyrelsen slår Støjberg på samrådet fast, at styrelsen - trods instruksen - har administreret korrekt:

- Udlændingestyrelsen har på intet tidspunkt administreret på en sådan måde, at man ikke kunne gøre undtagelser fra instruksen om at adskille parrene.

- Udlændingestyrelsen har i alle sager foretaget en konkret og individuel vurdering.

- I alle sager siden pressemeddelelsen den 10. februar 2016 har Udlændingestyrelsen administreret under hensyntagen til Danmarks internationale forpligtelser.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx