Af - 08/10-15 07:23; Opdateret: 08/10-15 08:18

Tusindvis lever med kronisk byldelidelse uden at vide detTusindvis lever med kronisk byldelidelse uden at vide det

100.000 danskere lider af den kroniske hudsygdom Hidrosadenitis Suppurativa, som giver smertefulde og væskende bylder nær kønsorganerne. Især unge kvinder rammes af sygdommen, men kun få ved, at de har den.

Bildstrecke im Grossformat »

Væskende og smertefulde bylder i armhulen, under brystet, i skridtet og på ballerne er for cirka 100.000 danskere et velkendt mareridt. De lider af den kroniske og blandt befolkningen meget ukendte hudsygdom Hidrosadenitis suppurativa (HS).

Sygdommen rammer især unge kvinder i starten af 20'erne og følger dem op til 50-60-års alderen, hvor den aftager.

Hendes hud er 97 procent dækket af hudsygdom: Nu viser Giorgia sig modigt frem
Hendes hud er 97 procent dækket af hudsygdom: Nu viser Giorgia sig modigt frem

For lægevidenskaben er HS stadig en relativt ukendt sygdom, og derfor går patienter ofte forgæves, når de søger råd hos egen læge.

- Mange praktiserende læger tror, at der er tale om en infektion, når de ser en byld. Derfor behandler de også efter det. Men det betyder desværre, at mange bliver sendt hjem igen uden en diagnose og den rette behandling, siger Gregor Jemec, der er overlæge på dermatologisk afsnit på Roskilde Sygehus.

Forrige år viste en undersøgelse foretaget i 28 lande – inklusiv Danmark - at den gennemsnitlige ventetid for at få stillet en diagnose er syv år.

- Ventetiden har stor påvirkning på ens følelsesliv og øger risikoen for depression. HS-patienter føler sig meget alene, da der er stor forskel på at slås mod sin fjende i det åbne eller at slås mod én, der lusker rundt i mørket, siger Gregor Jemec.

Flere danskere lider af 'selvmordshovedpine'
Flere danskere lider af 'selvmordshovedpine'

En tysk undersøgelse fra 2012 viste, at HS-patienter havde et meget anstrengt forhold til sex. Noget speciallæge i hud- og kønssygdomme Deirdre Nathalie Dufour nikker genkendende blandt danske patienter:

- Mange af vores patienter har ikke og føler ikke, at de kan tillade sig at have et sexliv. De vil ikke have, at den de er sammen med, hvis de er sammen med nogen, skal se, hvor forfærdelige de ser ud. Jeg hører flere sige: jeg kan ikke byde andre mennesker at se, hvor ulækker jeg er, siger hun og understreger, at HS er forbundet med et stort tabu, der tynger patienternes tilværelse:

Mor med 'selvmords-hovedpine': - Uden børn var jeg nok ikke i live
Mor med 'selvmords-hovedpine': - Uden børn var jeg nok ikke i live

- HS er ekstremt tabubelagt, fordi bylder er noget, vi instinktivt forbinder med smittefare og finder frastødende, men HS er ikke smitsomt og oplysning om sygdommen vil lede til indsigt og forståelse og dermed lette mange patienter med HS for en tung byrde i tilværelsen, lyder det fra Deirdre Nathalie Dufour.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
Ny forskning: Sådan lærer du dit barn...
bt.dk
Modeller gjorde noget totalt uventet...
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx