Af - 18/05-15 15:48

Her er landene, vi elsker og hader mestHer er landene, vi elsker og hader mest

En ny undersøgelse klarlægger, hvilke nationaliteter vi bedst kan lide - og hvilke vi bryder os mindst om. Resultatet overrasker professor.

Bildstrecke im Grossformat »
Heja, Norge! Hver femte danske svarer, at Norge er deres favoritnationalitet fra udlandet - dermed indtager vort kære broderland førstepladsen. Trods det tætte forhold til Grønland, er bruger vi ikke meget tid på at forholde os til grønlænderne. En procent angiver dem, som deres favoritnationalitet. Fire procent bryder sig mindst om dem. Engang var der krig mod svensken - men forholdet er blevet meget bedre. Måske fordi vi nu slår dem på grønsværen? Således er folket fra hinsidan i vores top-3 over yndlingsnationaliteter. De ødelægger os i fodbold og håndbold, og så synes vi vist også, at de er arrogante. I hvert fald er franksmænd hadenationalitet nummer et. Af de udvalgte nationer er englænderne nummer fire på 'dem-vi-bedst-kan-lide'-listen. Færøerne fylder ikke så meget i danskernes bevidsthed. For to procent er færingerne de bedste, for en procent er færingerne de værste. Tyskernes popularitet er i top, og nationen indtager andenpladsen over dem, vi bedst kan lide. De gav os Nokia, Lordi og The Rasmus ... Men det har tilsyneladende ikke gjort det store indtryk på danskerne, som hverken angiver finnerne som de bedste eller de værste. Historien er den samme med hollænderne - To procent er mest glade for hollænderne, to procent er mindst glade for dem. Trods denne provokation ved en fodboldkamp i Reykjavik (som Danmark i øvrigt vandt) er det ikke fordi Islands borgere vækker stærke følelser hos os. Selv om vi tidligere havde stærke bånd til ø-nationen, siger kun en procent, at islændingene er den nationalitet, de er mest glade for. Omvendt er islændingene det eneste folk, som INGEN angiver som de værste. Forholdet til USA splitter os. Amerikanerne er den nationalitet, næstflest angiver som den værste. Men samtidig er de i top fem over vores yndlingsnationaliteter.

‘Ja, vi elsker dette landet’, synger nordmændene i deres nationalsang, og danskerne er klar til at gjalde med.

En ny undersøgelse, YouGov har lavet for metroxpress, viser nemlig, at det norske broderfolk er den nationalitet, vi synes bedst om, når man kigger på Danmarks tætteste naboer og nærmeste allierede.

- Nordmændene er lig os på mange måder. Deres kultur minder om vores, og de er lette at komme ind på livet af, forklarer historiker Thorsten B. Olesen, Aarhus Universitet.

WTF…? Danmark er ikke længere det lykkeligste sted i verden
WTF…? Danmark er ikke længere det lykkeligste sted i verden

Lidt mindre er kærligheden til svenskerne, der dog indtager en tredjeplads, og det overrasker historikeren en smule:

- I en lang periode har vi haft et mindreværdsforhold over for Sverige. De var storebroren. Men nu er det blevet mere normaliseret. Vores økonomi er efterhånden lige så god som deres, og vi slår dem hele tiden i fodbold.

Undersøgelsen viser også, at tyskerleden fra tiden efter Anden Verdenskrig er fuldstændig væk. Især mændene er glade for tyskerne, og det er der en god grund til.

Siger du 'jeg elsker dig' hele tiden? Se hvorfor
Siger du 'jeg elsker dig' hele tiden? Se hvorfor

- Tænk på Mercedes, Audi, sport, teknologi og billige øl. Tyskerne har alt det, som mænd kan lide, griner Thorsten B. Olesen.

På den negative liste er det franskmændene, der ‘topper’, og det undrer ikke historikeren:

- Det er et land, som vi elsker at hade, og det kommer nok af, at de ikke er tilgængelige sprogligt. Og så mener nogle nok også, at de som nation har været meget dominerende.

Danskernes slikforbrug er på vej mod verdensrekord
Danskernes slikforbrug er på vej mod verdensrekord

En sjov detalje er dog, at det især er mændene, der ikke bryder sig om franskmænd. Kvinderne er noget mere positive.

- Nu bliver det lidt uvidenskabeligt, men kvinder har nok noget for de sydlandske mænd. Og havde du inkluderet Italien i undersøgelsen, havde resultatet nok også været positivt, siger Thorsten B. Olesen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afsløring skærer kæmpe milliardbeløb...
bt.dk
Tidligere DR-vært skal være far: 'Det...
bt.dk
Erhvervsmanden Carl Christian Nielsen...
bt.dk
Sex and the City-stjerne stiller op...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx