Af - 14/10-16 20:28; Opdateret: 14/10-16 20:47

Eksploderede fingre og brækkede skuldre: Hæsblæsende hobbyer hitterEksploderede fingre og brækkede skuldre: Hæsblæsende hobbyer hitter

Klassiske fritidshobbyer som fodbold og håndbold er stadig danskernes foretrukne, men anderledes og actionfyldte fritidsbeskæftigelser er begyndt at hitte ude i det ganske land.

Videoen her er et uddrag af Medieval Combat World Championship i Belmonte fra 2014. Den fulde video kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=1hpbGZddYU8 Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Uortodokse hobbyer som traktortræk og middelalderkampsport vinder frem blandt danskerne, og rundt omkring i landet får både nye deltagere og publikummer smag for de anderledes fritidsinteresser.

Det fortæller to entusiaster og udførere af de noget særprægede hobbyer - eller sportsgrene om man vil - til metroxpress.

De fortæller hver især om deres passion for henholdsvis sværd og økser samt masser af hestekræfter.

Den ene er 29-årige Satine Von Gersdorff. Hun er én ud af 70 danskere, der officielt går til 'middelalderkampsport'. En hobby, hvor man - ligesom i middelalderen - kæmper med rigtige sværd, økser og skjold.

Foto: Michael Roldhave

- Det kan hurtigt gøre ret ondt, hvis man for eksempel bliver ramt i ribbenene eller i maven, siger Satine, som måler 165 centimeter i højden, vejer 54 kilo og er - som hun selv siger det - ikke nogen stor pige.

Satine i Dannebrogs farver med sværd og hjelm. Foto: Thomas Dahl

Men kan det ikke gå 'rigtig' galt, når man nu kæmper med rigtige våben?

- Jo, det kan det godt. Heldigvis er jeg ikke selv kommet galt afsted, men under en turnering i Polen fik en af vores kæmpere et slag direkte på skulderen med en halvanden meter lang og 3,5 kilo tung økse. Og det var altså mere end rustningen kunne holde til, så han brækkede skulderen, siger Satine og kommer i tanke om en anden skade, hvor en kæmper fik et økseslag over hånden:

- På grund af at trykket inde i jernhandsken var så stort, eksploderede hans finger. Han skulle have 27 sting bagefter. Så jo, det kan godt gå galt, men når man vælger en kampsport med fuldkontakt, lærer man, at der kommer nogle knubs, siger Satine Von Gersdorff, der er én af blot fem piger i dansk middelalderkampsport.

Foto: Thomas Dahl

Den 21. og 22. oktober afholdes den sidste afdeling af DM i middelalderkampsport på Kronborg i Helsingør. Satine skal kæmpe, ligesom hun håber, at hun også skal kæmpe i Dannebrogs farver, når Danmark afholder VM til maj.

- Nu må vi se, når de udtager holdet til januar, om jeg bliver en del af det, men jeg håber da, siger Satine, som kæmper i enkelt-disciplinen, hvor det kræver teknik og hurtighed fremfor råstyrke, som holddisciplinen (som kan ses i videoen herover), snarere er styret af.

Er man blevet tændt på at slås med økser, og vil man gerne vide mere om Dansk Middelalderkampsport sammenslutning og kommende stævner, kan man læse mere på deres Facebook-side.

Røg og eksploderede turboer

Én anden dansker, der har kastet sin kærlighed over en lidt utraditionel hobby, er Andreas Larsen.

Som 16-årig satte han sig for første gang ind i en traktor med henblik på at konkurrere. Suset fra de massive hestekræfter, fællesskabet til stævnerne og konkurrenceelementet de andre deltagere imellem blev til en sjov afhængighed, som varede de næste 11 år frem.

Foto: Privatfoto

Over for metroxpress giver han her sit bud på, hvorfor interessen for traktortræk - og især kategorien powerpull - de senere år er steget herhjemme:

- Det skyldes, at der er flere omdrejninger, mere røg og det hele bare er mere actionfyldt. Det er kort sagt sjovere for publikum, siger Andreas Larsen og fortæller, hvordan der altid hersker en hyggelig stemning til stævnerne, hvor folk bagefter kan gå rundt og kigge på maskinerne og snakke med føreren.

Foto: Privatfoto

Med hensyn til actiondelen fortæller Andreas, at det til tider kan gå vildt for sig:

- Hvis turboen pludselig sprænger i luften, kan det godt give et ordentligt bang. Og det er meget sjovt for publikum, men det er træls for os, der ejer traktoren, lyder det fra Andreas Larsen, der ikke længere deltager i konkurrencer med sin traktor:

- Jeg bruger den også til daglig, og det tager simpelthen for lang tid at gøre den klar, siger han.

Vil man opleve et hæsblæsende traktortræk på nært hold, holder Egeskov Slot på Fyn et stort show i efterårsferien den 15. okt 2016 mellem klokken 11 - 16.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx