Af - 21/04-15 06:42; Opdateret: 21/04-15 10:09

Dømt landmand fortsatte med at mishandle kyllingerDømt landmand fortsatte med at mishandle kyllinger

Trods to tidligere domme, advarsler fra slagteriets embedsdyrlæge og et påbud ventede Fødevarestyrelsen i et år med kontrolbesøg hos en kyllingeproducent, der fortsatte med at mishandle tusindvis af kyllinger.

Bildstrecke im Grossformat »

En tidligere dømt kyllingeproducent fra Haderslev kunne i over et år fortsætte ufortrødent med at mishandle tusindvis af sine kyllinger, selv om Fødevarestyrelsen kendte til sagen.

Det fremgår af den tredje dom mod kyllingeproducenten, der blev afsagt ved retten i Sønderborg den 26. marts.

Minister vil fordoble straffen: Stor stigning i sager om dyremishandling
Minister vil fordoble straffen: Stor stigning i sager om dyremishandling

Af sagen fremgår det, at Fødevarestyrelsen gav kyllingeproducenten et påbud i januar 2013 efter de to tidligere domme – blandt andet for at mishandle kyllinger ved at klemme dem samme på for lidt plads.

I september 2013 slog embedsdyrlægen på det slagteri, som kyllingerne blev solgt til, så atter alarm og politianmelder producenten. Ud af en sending på knap 30.000 kyllinger havde 72 procent alvorlige sår på trædepuderne.

Men trods politianmeldelsen gik der endnu fem måneder, før Fødevarestyrelsen kom på et såkaldt 'velfærdsbesøg' hos producenten, som nu – halvandet år efter politianmeldelsen – er blevet dømt.

Peter Sandøe, professor i dyreetik på Københavns Universitet, er forarget over Fødevarestyrelsens sløvhed.

- Det er for dårligt, at der går så lang tid. Myndighederne bør stramme op på deres procedurer, så de altid følger op ret hurtigt de steder, hvor der er grund til at tro, der er problemer, siger professoren.

Mirakel-redning i sidste øjeblik: Fandt såret hund fastbundet til togskinner
Mirakel-redning i sidste øjeblik: Fandt såret hund fastbundet til togskinner

Lina Lind Christensen, kampagnechef hos Anima, der sammen med Dansk Fjerkræforum har gennemgået sagen.

- Efter flere domme for lovovertrædelser og store velfærdsproblemer for hundredtusinder af kyllinger kan man undre sig over, at producenten fortsat må have med dyr at gøre, siger hun.

Dyremishandling eller bare hamrende morsomt? Hund laves om til tøjbamse
Dyremishandling eller bare hamrende morsomt? Hund laves om til tøjbamse

Inger Lund Overgaard, tidligere ansat i Fødevarestyrelsen, nu hos Dyrenes Beskyttelse, mener også, at Fødevarestyrelsen skulle have reageret hurtigere:

- Det er virkeligt groft. De burde være gået ind langt tidligere for det er et helt år, hvor man risikerer at tusinder af kyllinger lider.

Ifølge tal fra Justitsministeriet tog det i 2013 i gennemsnit 402 dage, fra en dyreværnssag blev anmeldt, til der faldt dom.

Sager om dyreplageri tager over et år
Sager om dyreplageri tager over et år

Fødevarestyrelsen erkender, at det ikke er optimalt, at den pågældende producent fik lov til at fortsætte med at bryde reglerne i et år, før styrelsen kom på kontrolbesøg.

- Det er bestemt ikke tilfredsstillende, at den pågældende producent ikke følger de påbud, der er givet. Vi burde have fulgt op hurtigere på sagen, erkender Ole G. Jørgensen, der er veterinærchef i Veterinær Syd under Fødevarestyrelsen, der har haft ansvaret for den konkrete sag.

Han forklarer, at Fødevarestyrelsen fra 2014 har ændret procedurer, så de følger op på alle typer sanktioner inden for tre måneder. Den konkrete sag fra Haderslev, hvor der gik et år, før Fødevarestyrelsen kom på kontrolbesøg, viser, at der er behov for at stramme op, forklarer han:

- Det afspejler tydeligt, at der er god basis for, at vi mere målrettet følger op på sanktionerne. Fremadrettet har vi rettet op på de uhensigtsmæssigheder, der kunne være i systemet,” siger Ole G. Jørgensen.

I regionen, som dækker Syd- og Sønderjylland, havde man sidste år 62 dyreværnssager, året før 56.

Kanin blev stjålet og slået ihjel på grusom vis - drenge lagde video på Facebook
Kanin blev stjålet og slået ihjel på grusom vis - drenge lagde video på Facebook

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx