Af Ritzau - 09/11-16 15:15; Opdateret: 09/11-16 15:30

Kritikere: Kul-glad Trump sætter klimaindsatsen år tilbageKritikere: Kul-glad Trump sætter klimaindsatsen år tilbage

Både blå og røde politikere og klimaorganisationer forudser et alvorligt tilbageslag for klimakampen.

storybild

Donald Trump har flere gange kaldt klimaforandringerne for et svindelnummer. Og han har sagt, at han vil afblæse klimaaftalen, der blev indgået i Paris sidste år. Det får danske politikere og organisationer til at frygte for klimaindsatsen. (Billede: Free/Gage Skidmore)

Det vil sætte den internationale klimaindsats år tilbage, at republikaneren Donald Trump bliver USA's næste præsident.

Sådan lyder vurderingen fra flere danske partier og organisationer.

- Det er dybt kritisk, at USA's næste præsident er klimafornægter, siger klimachef i Verdensnaturfonden, WWF John Nordbo.

- Han har kaldt klimaproblemet et fupnummer og sagt, at han ikke tror på, at CO2 leder til global opvarmning. Så der er ingen tvivl om, at han vil føre en form for anti-klima-politik.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, hæfter sig ved, at Trump fornægter klimaforandringers eksistens, og hos Alternativet frygter politisk ordfører Rasmus Nordqvist, at klimafornægtelsen vil sprede sig.

- Vi har set USA sådan lidt fodslæbende, men trods alt med på klimadagsordenen takket være Obamas styrke. Men nu er det op til Europa og Kina at rykke videre, for det bliver ikke USA, der rykker, siger han.

De Konservative, der ynder at kalde sig blå bloks grønne parti, ærgrer sig også. Klimaordfører Mette Abildgaard beder på Twitter Gud om at forhindre, at Trump trækker USA ud af klimaaftalen fra Paris.

Med Donald Trump som præsident fralægger USA sig den førertrøje, landet har haft i den internationale klimaindsats de senere år, påpeger John Nordbo:

- Det efterlader et tomrum. Og der er kun én oplagt mulighed til at udfylde det tomrum, og det er EU. Spørgsmålet er så, om EU kan løfte det ansvar.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) vurderer, at der er risiko for, at USA vil bevæge sig fra vedvarende energi til kul og olie i et forsøg på at genskabe nogle af de arbejdspladser, der er gået tabt i industrien.

USA's klimapolitik har ikke kun betydning for klimaudfordringen, påpeger ministeren.

- Det betyder selvfølgelig også noget for danske muligheder for at kunne bidrage i form af greentech og cleantech til energiomlægning i USA.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Det skal stoppes: Røngtenstråler,...
bt.dk
Paradise-deltager: Jeg er til vild sex
bt.dk
En succesfuld københavnsk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx