Af Lars Dinesen - 17/03-15 18:07

Regeringen ændrer omstridt terrorforslag om overvågningRegeringen ændrer omstridt terrorforslag om overvågning

Regeringen vil nu have en dommer ind over, før man iværksætter overvågning af danske borgere i udlandet.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Dresling Jens)

Forslaget om, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) skal kunne overvåge danske borgere i udlandet uden retskendelse, bliver ændret, så en uafhængig dommer nu skal ind og godkende overvågningen, før den sættes i værk.

Det siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S) til politiken.dk.

- Jeg har siden, at regeringen præsenterede forslaget, lyttet til råd fra mange forskellige sider, og jeg synes, at meget taler for en model, hvor vi målrettet kan følge de her "foreign fighters", når de rejser ud, men at vi gør det ved, at FE i hvert tilfælde indhenter en kendelse fra en dommer, siger ministeren.

Dermed lægger han fortsat op til at give efterretningstjenesten udvidede beføjelser, men det skal altså godkendes af en dommer, før de tages i brug.

Kritik af forslag om overvågning af danskere i udlandet
Kritik af forslag om overvågning af danskere i udlandet

- Det vil kræve, at vi ændrer FE-loven, så FE får hjemmel til at indhente egne retskendelser som grundlag for sådan en målrettet efterretningsmæssig indsats, forklarer ministeren.

Hidtil har FE skulle bede Politiets Efterretningstjeneste (PET) om at indhente kendelsen, og det har været svært ifølge FE-chef Thomas Ahrenkiel.

I et interview med Ritzau i februar fortalte han, at FE har været forhindret i aflytte formodede terrorister på grund af de nuværende regler.

- Helt konkret har vi oplevet det i forhold til de udrejste til Syrien, hvoraf størstedelen kæmper med terrororganisationen ISIL (Islamisk Stat, red.) og indgår i den gruppe, sagde Thomas Ahrenkiel dengang.

Forsvarets Efterretningstjeneste får mere magt end NSA
Forsvarets Efterretningstjeneste får mere magt end NSA

- Der har vi ikke mulighed for at målrette vores indhentning mod dem, medmindre PET har været i stand til at få en retskendelse på den pågældende, og derefter anmoder os om at lave den indhentning. Det er kun i få tilfælde, at det har været muligt, påpegede han.

Forslaget, der altså nu har fået tilføjet et krav om dommerkendelse, er et af regeringens 12 tiltag i en kommende antiterrorpakke.

Det manglende krav om kendelse har fået kritik fra flere jurister og Dommerforeningen for at bryde med gængs opfattelse af retssikkerhed.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: Østergaard: Vi vil også leve i et frit samfund i morgen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

41-årige Niklas havde succes, men gik...
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Historisk punktum for dansk...
bt.dk
Dansk kendis har tabt sig 25 kilo:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx