Af Katrine Frederikke Wandrup - 24/08-17 12:47; Opdateret: 24/08-17 13:00

Danske læger advarer: Ny fødselstrend kan være livsfarligDanske læger advarer: Ny fødselstrend kan være livsfarlig

Det er ikke ualmindeligt, at læger på de danske fødegange bliver spurgt ind til 'vaginal seeding', når kommende forældre skal have deres barn til verden ved hjælp af kejsersnit.

storybild

Flere og flere danske forældre vil gerne have deres kejserfødte spædbarn podet gennem vaginal seeding. (Billede: Scanpix)

Kort fortalt, så går vaginal seeding ud på at give det nyfødte barn de bakterier fra moderens vagina, som barnet går glip af ved ikke at blive født naturligt, skriver blandt andet Jyllands-Posten og NHS.

Men det anbefaler danske læger ikke. Du kan nemlig risikere at smitte dit barn med alvorlige sygdomme, som i værste fald kan medføre døden. Moderen kan nemlig komme til at smitte sit barn med for eksempel HIV, klamydia, gonoré, herpes, gruppe B streptokokker og E. coli.

Derfor anbefaler ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet og hovedforfatter på kommentarartiklen om vaginal seeding, Thor Haahr, at man holder sig fra at eksperimentere med bakterierne, før der er forsket mere i området.

»Vi ved, at hud-mod-hud kontakt, amning og sund kost under graviditeten påvirker barnets tarmflora positivt. Det er den viden, vi forsøger at dele med patienterne,« fortæller han til Jyllands-Posten.

Det kan måske lyde lidt mærkeligt, at forældre gerne vil smøre deres babyer ind i vaginale bakterier få sekunder efter fødslen, men faktisk giver det god mening. Mere og mere forskning viser, at børn født med kejsersnit har 10-20 procent større risiko for at udvikle forskellige sygdomme senere i livet, blandt andet astma, allergi, børnegigt, bindevævssygdomme, kronisk tarmbetændelse og børneleukæmi, skrev Politiken i 2016.

Et lille studie fra 2016 i USA eksperimenterede med at give kejsersnitfødte spædbørn vaginale bakterier ved at indføre et stykke fugtigt gaze i moderens vagina op til en time før kejsersnittet. Når barnet så var født ville de tage gazen og smøre det ud over hele babyens krop og på læberne og på den måde pode barnet med de sunde bakterier.

Det viste sig, at de podede børn havde næsten samme bakteriesammensætning på huden og i munden som naturligt fødte børn, men at deres tarmbakterier stadig ikke var på samme sunde niveau. Alligevel vurderede forskerne, at forsøget var et skridt i den rigtige retning mod at mindske kejsersnitfødte børns risiko for sygdomme.

I øjeblikket er flere forsøg i Frankrig  i gang med at undersøge, om vaginal seeding har en positiv eller negativ effekt på spædbørnene og om det er noget, man skal begynde at anbefale til kommende forældre.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx