Af - 20/01-14 20:58

Lotte Heise bor med syg mor: 'Lort er jo bare lort'Lotte Heise bor med syg mor: 'Lort er jo bare lort'

Entertaineren og speedtalkeren Lotte Heise er flyttet sammen med sin mor. Det kunne andre danskere godt lære af, mener Ældre Sagen.

storybild

Lotte Heise kan få sig et godt grin sammen med både sin mor og sine børn hjemme i Aarhus. Alle tre generationer bor nemlig sammen. (Billede: Polfoto/Per Folkver)

Mindst 65.000 danskere over 65 år føler sig ensomme, og ældre er den største selvmordsgruppe i Danmark. En del af løsningen kunne være, at flere voksne danskere flyttede sammen med deres forældre, mener Ældre Sagen.

- Det modvirker ensomhed og giver noget basistryghed, og så er det jo en pragtfuld fornemmelse at føle, at der er nogen, der holder af en, siger seniorkonsulent Margrethe Kähler til metroxpress.

Ensom 85-årig søger juleselskab
Ensom 85-årig søger juleselskab

Især hvis der også er hjemmeboende børn i husstanden, kan konstruktionen give noget livsglæde, mener hun, og netop det er tilfældet for entertainer, skuespiller og tidligere fotomodel Lotte Heise.

Hun flyttede sammen med sin mor for godt to år siden, da moren fik såkaldt ekspressiv afasi efter en blodprop i hjernen. Det betyder, at hun har svært ved at udtrykke sig, selv om intelligensen er intakt.

Du skåler i champagne - jeg er alene og græder
Du skåler i champagne - jeg er alene og græder

- Det er rimeligt, at folk, der har ydet en stor indsats for samfundet, får et værdigt liv, mener Lotte Heise.

- Hvorfor skal man spise lortemad på et plejehjem, hvor der lugter af pis og kun bliver gjort rent 20 minutter hver anden uge, bare fordi man er nået en vis alder?

Dansk Fremtids-Plejehjem solgt til Kina
Dansk Fremtids-Plejehjem solgt til Kina

Hun har også selv stor glæde ud af at have sin 77 år gamle mor boende, understreger hun – og det samme har hendes hjemmeboende børn.

- Når de to drenge kommer ud i den store verden, så har de godt nok lært noget om grænser. De har også lært, hvad de skal sige fra over for, mener Lotte Heise.

Danskerne skammer sig
Men hvorfor er der så ikke flere danskere, der gør det?

- Jeg tror, at folk skammer sig lidt over, hvordan de ser ud, og at de savler eller tisser i bukserne eller hvad de nu gør.

Hver anden bedstemor har fået smartphone
Hver anden bedstemor har fået smartphone

- Hvis vi skal til en koncert, så kan det godt være, hun har tisset lidt igennem, når vi kommer hjem, men så vasker vi jo bare tøjet. Men der er enormt mange mennesker, der er super sekrethæmmede og synes det er meget pinligt at forholde sig til. Det er meget tabu-agtigt, hvor jeg har det sådan, at en lort er jo bare en lort, forklarer Lotte Heise.

- Jeg siger ikke, at alle mennesker skal bo sammen med deres forældre, men jeg synes, at almindelige danskere burde have en større rolle i deres forældres liv.

Forældre ser datter dø på nettet – og redder 7 liv
Forældre ser datter dø på nettet – og redder 7 liv

- Det er enormt fedt at vide, at en person, man holder af, har en bedre ramme, end de ville have ellers. Hvis det så også er billigere for samfundet end at have personen på plejehjem, så er det jo fantastisk.

Og det vil det ofte være, forklarer Eigil Boll Hansen, der har forsket i kommunale tilbud til ældre hos KORA:

- I de fleste tilfælde ville det være dyrere, hvis de skulle flytte til en plejebolig. Men for nogen kan plejebehovet blive så omfattende, at det er dyrere at udføre det i en almindelig bolig frem for plejehjem.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Socialdemokrat opfordrer til opgør:...
bt.dk
Tør du se den? Ny horrorfilm har...
bt.dk
Kække Kevin Magnussen inden...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx