Af - 19/12-16 06:26

Derfor skal du stille dine bedsteforældre flere spørgsmålDerfor skal du stille dine bedsteforældre flere spørgsmål

Hver anden dansker kender ikke sin bedstemor og bedstefars livshistorie. Og det kommer de til at fortryde, advarer forsker.

storybild

40 procent af danskerne følger ikke, de kender eller kendte deres bedsteforældre godt nok. (Billede: Scanpix/Iris)

40 procent af danskerne kender ikke sine bedsteforældre og deres livshistorie godt. Det viser en undersøgelse, Yougov har foretage for metroxpress.

Og det er trist, lyder det fra Anne Leonora Blaakilde, som er forskningslektor på Københavns Universitet med speciale i familierelationer og livshistorie.

12-årig kører 160 km i bil for at se bedsteforældre
12-årig kører 160 km i bil for at se bedsteforældre

- Det er vigtigt at kende deres livshistorie. Det er med til at give indsigt i ens egne rødder, og det er et spørgsmål om at kende sin egen identitet, siger hun.

Ifølge undersøgelsen ville 84 procent af dem, der ikke kender sine bedsteforældres liv, ønske, at de kendte det bedre. Størst er ønsket iblandt folk over 50 år.

- Det er ofte, når man bliver ældre, at man finder ud af, at der var en hel masse, man ikke fik spurgt om. Og der er det for sent. Men unge interesserer sig mest for sin egen verden, siger Anne Leonora Blaakilde.

Vores kultur er gennemsyret af en interesse for ungdommen og det nye. Vi er meget fokuseret på moderne ting, og alt bliver set ud fra et ungdomsperspektiv. Derfor er de gamle ikke interessante - vi gider kun at høre om dem, hvis de er kendte.

Vi er altså for selvoptagede i vores unge år til overhovedet at gide lytte til de ældre generationer, og dermed mister vi noget selvforståelse, lyder det fra eksperten.

Sødt billede høster tusinder af kommentarer
Sødt billede høster tusinder af kommentarer

Anne Leonora Blaakilde trøster sig ved, at det trods alt er flertallet af danskerne, som føler, de kender eller kendte deres bedsteforældre godt. Men hun håber, flere vil kigge bagud i slægten, imens bedsteforældrerne stadig lever.

Måske er juleferien en god anledning til at udspørge bedsteforældre om deres liv.

- Spørg og lyt. Så vil du få nogle gode historier. For en ting er, at man ved, hvor længe de levede og hvor de boede, men en anden ting er, hvis man har hørt nogle gode historier. Det vil give dig viden og indsigt, og det vil gøre noget godt for jeres nærvær, siger Anne Leonora Blaakilde.


LÆS OGSÅ: Teenager blev mobbet ihjel: Skød sig selv foran familien

LÆS OGSÅ: Mopper efterlod 'ukendt' søn i England: 'Jeg har tilgivet hende'

LÆS OGSÅ: 20 beskeder du KUN kan få fra dine bedsteforældre

LÆS OGSÅ: Her er 90-årig dronning i gang med at tweete til folket

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sødt billede: Johanne Schmidt-Nielsen...
bt.dk
Danskerne: Derfor elsker vi kronprins...
bt.dk
Jeg havde to magiske tal i min...
bt.dk
Simon Kjærs ven bad om et godt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx