Af Ritzau - 22/08-16 07:57; Opdateret: 22/08-16 08:45

Venstre frygter for retssikkerhed med nyt voldtægtsudspilVenstre frygter for retssikkerhed med nyt voldtægtsudspil

Rød blok får ikke opbakning til forslag om en stramning af voldtægtslovgivning fra regeringspartiet Venstre.

storybild

Rød blok skal ikke regne med at finde opbakning til forslaget fra regeringspartiet Venstre. De, som frygter, at forslaget vil betyde, at det er den anklagede part, der skal føre bevis for sin version af hændelsesforløbet for at vinde sagen. (Billede: Free/Colourbox)

Rød bloks forslag om at stramme voldtægtslovgivningen vil føre til, at det er den anklagede part, som bevise sin uskyld i retten.

Det siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen. Socialdemokraterne, De Radikale og SF's foreslår, at lovgivningen ændres, så seksuelle handlinger uden samtykke kan straffes.

Derfor skal rød blok heller ikke regne med at finde opbakning til forslaget fra regeringspartiet.

- Hvis en mand og en kvinde har haft samleje, og kvinden eventuelt fortryder det, vil manden blive dømt, medmindre han kan fremlægge en skriftlig kontrakt med en accept.

- Det er jo ikke den retssikkerhed, vi ønsker, siger partiets retsordfører Preben Bang Henriksen.

- Forslaget vil betyde en omvendt bevisbyrde i straffesager, så i den form det ligger nu, kan Venstre ikke støtte det, siger han.

Omvendt bevisbyrde betyder, at det er den anklagede part, der skal føre bevis for sin uskyld for at vinde sagen.

Men den skærpede lovgivning vil ikke ramme flere uskyldige, som eksperter frygter. Det mener De Radikales leder, Morten Østergaard.

- En voldtægtslovgivning baseret på samtykke er velkendt fra andre lande. Det anbefales både af Europarådet og FN. Selvfølgelig skal anklagemyndigheden fortsat bevise det, hvis der ikke er samtykke, siger Morten Østergaard.

S-R-SF foreslår samtidig, at forældelsesfristen i voldtægtssager forlænges eller helt fjernes. Men heller ikke den del af udspillet, vil Venstre støtte.

- Hvis man ophæver forældelsesfristen, risikerer man, at man som 65-årig kan blive dømt for et samleje, der fandt sted for 40 år siden, hvis man ikke selv kan fremlægge bevis, siger Preben Bang Henriksen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bil med farlige stoffer brudt i brand
bt.dk
Støjberg efter minister-exit: Min...
bt.dk
Ny borgmester ærgrer sig: Vi har et...
bt.dk
LIGE NU: Nyt skoleskyderi i USA...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx