Af Ritzau - 23/05-16 04:30

Avischef kræves idømt fængsel for spionanklagerAvischef kræves idømt fængsel for spionanklager

Journalist, der blev hængt ud som mistænkt Stasi-agent, kræver Politikens Bo Lidegaard dømt for bagvaskelse.

storybild

Politikens tidligere chefredaktør Bo Lidegaard kræves idømt fængsel, fordi avisen påstod, at journalist Per Michaelsen havde arbejdet for DDR's sikkerhedstjeneste, Stasi. Sagen behandles mandag og tirsdag af Københavns Byret (arkivfoto). (Billede: Scanpix/Jens Astrup)

- Kendt journalist og Stasi-jæger mistænkes for at være storspionen, alle leder efter.

Under denne overskrift beskyldte dagbladet Politiken for fire år siden journalist og forfatter Per Michaelsen for dobbeltspil.

Manden, der havde modtaget flere priser for sine afsløringer af danske Stasi-agenter, blev nu selv sat i forbindelse med koldkrigstidens mest berygtede efterretningsvæsen.

Per Michaelsen afviste påstanden som usand og gik til modangreb på Politiken.

Nu er sagen langt om længe nået til Københavns Byret, som har afsat mandag og tirsdag til opgøret.

Per Michaelsen hævder, at han er offer for grov bagvaskelse. Krænkelsen er så alvorlig, at Politikens daværende ansvarshavende chefredaktør, Bo Lidegaard, skal i fængsel. Hertil kommer et krav om 300.000 kroner.

- Disse beskyldninger er så grove, fremtræder i en sådan form og er udbredt i så vid en kreds, at ubetinget fængselsstraf er fornøden, lyder det blandt andet i den stævning, som er indleveret til Københavns Byret.

Politiken begyndte at interessere sig for Per Michaelsen, efter at koldkrigsforskeren Thomas Wegener Friis til flere medier havde fortalt om en sensationel opdagelse: Forskeren havde fundet en hidtil ukendt dansk Stasi-agent.

- Det, han har gjort, er grimt og har påvirket det danske samfund i negativ retning. Det gør dybt indtryk på mig. Der er ingen tvivl om, at det er den værste spionsag i Danmark, udtalte forskeren i april 2012 til BT.

Friis afviste at sætte navn på agenten. Han havde ikke tilstrækkelig dokumentation. Imidlertid skrev Politiken i maj samme år følgende:

"Thomas Wegener Friis har "ingen kommentarer" til navnet Per Michaelsen, men ifølge Politikens oplysninger har forskeren selv fortalt flere personer, at det er ham (Per Michaelsen, red.), sagen drejer sig om."

Historikeren er ikke indkaldt til at afgive forklaring i byretten. Det skal derimod Politiken-journalisterne Hans Davidsen-Nielsen og Peter Wivel.

Bo Lidegaard kræver frifindelse. Avisen har ikke selvstændigt rejst Stasi-beskyldningen mod Michaelsen, men har blot videreformidlet en mistanke, andre personer har berettet om, lyder det.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
Ny forskning: Sådan lærer du dit barn...
bt.dk
Modeller gjorde noget totalt uventet...
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx