05/09-13 07:40

PET har brugt anti-terrorpenge på luksusmiddagePET har brugt anti-terrorpenge på luksusmiddage

PET-ledelsen har gennem flere år spenderet penge på dyre middag til afgående chefer. Pengene er taget fra efterretningstjenestens 'særlige midler,' der ellers er øremærket til anti-terroraktiviteter.

storybild

PET-ledelsen har brugt anti-terrormidler på at give afgående chefer en overdådig middag her på den eksklusive restaurant Umami i København. Det skriver Ekstra Bladet. (Billede: Polfoto/Arkiv)

Jakob Scharf og ledelsen i PET har i årevis brugt efterretningstjenestens 'særlige midler' til at spise middage på den eksklusive, kendis-restaurant Umami i København. Det skriver Ekstra Bladet.

Når en chef er stoppet i Politiets Efterretningstjeneste, har Jakob Scharf og de øvrige ledere i PET mæsket sig i de fransk-japanske specialiteter.

Når regningen er kommet, har Jakob Scharf betalt med penge fra 'de særlige midler', der ellers er øremærket PET's hemmelige operative operationer til beskyttelse af Rigets sikkerhed.

LÆS OGSÅ: I må gerne tjekke vores Facebook, PET

Professor og ekspert i offentlig forvaltning Bent Greve fra RUC kalder PET's adfærd problematisk:

- PET skal følge de offentlige bevillingsprincipper. Når Folketinget vedtager en finanslov og giver nogle principper for, hvad pengene skal bruges til, så skal de også bruges til det. PET må ikke bare bruge pengene efter for godt befindende, siger han.

Af Ekstra Bladets aktindsigt i afskedsmiddage og receptioner hos PET fremgår det blandt andet, at 10 PET-chefer var på restaurant Umami den 26. juni 2012, hvor de spiste en overdådig tre retters middag med cocktails både før og efter maden.

LÆS OGSÅ: Tidligere PET-chef: En fadæse

Anledningen var, at en chef stoppede i tjenesten, og middagen løb op i 9.790 kroner for de ti personer. Og det virker mistænkeligt, vurderer professor i offentlig ret, Søren H. Mørup fra Aarhus Universitet.

- Når man har betalt med penge fra den hemmelige konto, kunne man få den tanke, at det ikke udelukkende har været hensynet til rigets sikkerhed, men en interesse i at undgå offentlighedens indsigt i udgifter til dyre middage og receptioner, siger han.

Efter Ekstra Bladets aktindsigt er PET stoppet med at bruge de 'særlige midler' til luksusmiddage. I et svar skriver PET således, at man har vurderet praksissen og fundet frem til, at: 'Udgifter til chefers afskedsmiddage, receptioner mv. ikke længere dækkes af 'de særlige midler.' Det er uvist, hvor mange af de særlige midler, der gået til restaurantbesøg, da bilag fra denne pulje anses for så fortrolige, at de destrueres hvert halve år.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk koncern på vej i ny stor...
bt.dk
Japanere knuser dansk drøm om ny...
bt.dk
Maleri af kronprins Frederik deler...
bt.dk
DF-top: Messerschmidt vil gøre...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx