Af - 17/03-16 12:09; Opdateret: 17/03-16 14:12

Stor stigning: Danskerne strømmer i biografenStor stigning: Danskerne strømmer i biografen

Nye tal viser, at der er sket en stigning på hele 16 procent i salget af biografbilletter fra 2014 til 2015.

Bildstrecke im Grossformat »

Danskerne strømmer mere i biografsalene, end de har gjort i mange år. I 2015 blev der solgt 13,8 millioner biografbilletter, hvilket er en stigning på 16 procent i forhold til 2014. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Flaskepost fra P hitter i de danske biografer
Flaskepost fra P hitter i de danske biografer

Salget af biografbilletter er det højeste siden 2009 og har kun været højere fem gange siden 1980. Næsten hver tredje billet gik til danske film, mens amerikanske film stod for den største markedsandel med omkring halvdelen af det samlede salg.

Udviklingen overrasker ikke partner i revisionsfirmaet PwC Leif Ulbæk Jensen, der sidste år var med til at lave en analyse af filmbranchen. Her var en af forudsigelserne nemlig netop, at biograferne ville komme til at tjene flere penge.

- Det kommer ikke bag på mig. Biografer er ret afhængige af de titler, der kommer, og der var jo nogle store internationale titler sidste år som Spectre og Star Wars. Derudover var der også nogle ret store danske titler som eksempelvis Klovn, siger han til metroxpress og tilføjer:

- Samtidig er der en tendens i tiden om, at man gerne vil have fælles oplevelser, ikke kun i biografen, men også andre liveoplevelser, hvor man er fysisk sammen om en begivenhed.

Popcorn-hits? Se om Oscar-vinderne overhovedet er noget for dig
Popcorn-hits? Se om Oscar-vinderne overhovedet er noget for dig

Også Lars Jørgensen, landedirektør hos Nordisk Film Biografer, fremhæver, at der var et særligt stærkt filmrepertoire i 2015, og nævner samtidig, at 2014 var ekstraordinært svagt. Han mener, at man skal være påpasselig med at drage for store konklusioner baseret på stigningen et et enkelt år.

- Hvis man skal måle på biografer, skal man gøre det over længere tid. Ellers kan det svinge en del, siger han og fortsætter:

- Men vi føler os fortrøstningsfulde med, at det høje niveau, vi ligger på, fortsætter. Også selv om vi forventer, at 2016 bliver et mere moderat filmår. Generelt ligger Danmark på et højt niveau, og danskerne er nogle af dem, der går mest i biografen i Europa.

Tallene viser også, at der blev solgt næsten dobbelt så mange billetter til europæiske film sammenlignet med 2014. Det skyldes først og fremmest, at James Bond-filmen Spectre fra Storbritannien var den mest sete film overhovedet i 2015 med 884.209 solgte billetter.

Denne film bør du virkelig ikke se: Alligevel kan du ikke lade være siger ekspert
Denne film bør du virkelig ikke se: Alligevel kan du ikke lade være siger ekspert

Britiske biografer forbyder julehilsen fra kirken
Britiske biografer forbyder julehilsen fra kirken

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se billederne: Snestorm skaber kaos i...
bt.dk
Dansk reality-deltager har fået...
bt.dk
Forandret for altid? Astronaut er...
bt.dk
DMI: Nu bliver vejret helt anderledes
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx